{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rasprava o restrukturiranju i razvoju energetskog sektora

F
24.7.2007. u 16:20
0
0
Rasprava o restrukturiranju i razvoju energetskog sektora
0
Rasprava o restrukturiranju i razvoju energetskog sektora
Povodom današnje poslaničke rasprave u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta u Sarajevu o aktuelnom stanju i i planovima Federalne vlade za restrukturiranje i dalji razvoj u elektroenergetskom sektoru, Kerim Lučarević, poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke-Sefer Halilović, kazao je da nadležni treba da se pozabave pitanjem imovine sarajevske firme Energoinvest, uložene u izgradnju jugoslavenskog naftovoda (JANOF) koji vodi od Krka do Bosanskog Broda.
Osim toga, kazao je Lučarević, treba ispitati i šta je s imovinom BiH uloženom prilikom prvog punjenja ovog naftovoda naftom.

Kad je u pitanju materijal aktuelne Federalne vlade o kojem se trenutno vodi rasprava u Parlamentu, a odnosi se na razvojnu budućnost elektroenergetskog sektora i planiranu izgradnju novih elektroenergetskih objekata, Lučarević je kazao da u tom materijalu treba preciznije definirati kako će biti riješeno pitanje odlučivanja u eventualnim spornim situacijama u tim novim objektima.

Poslanica Socijaldemkratske unije Vesna Saradžić kazala je da Vladin materijal u kojem je predviđena izgradnja i novih termoelektrana u Federaciji treba da sadrži pokazatelje o tome koliko će buduće termoelektrane emitovati štetnih gasova u atmosferu.

Saradžić, koja se poziva na „neke analize“, kazala je da će ti objekti emitovati za 200 posto više ugljendioksida u odnosu na referentu 1990. godinu, ako se ne ugrade odgovarajući uređaji.

BiH, a time i Federacija, treba de se pridržavaju Kjoto protokola koji zemljama potpisnicama nalaže smanjenje emisije štetnih elemenata u atmosferu, izjavila je Saradžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: