BiH
7

Rasprava o primanjima zastupnika u Skupštini KS

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U okviru tačke dnevnog reda "Zastupnička pitanja i inicijative" današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo pokrenuta je rasprava o primanjima zastupnika koji nemaju karakter plaće i paušala. Plaća profesionalnih zastupnika u Skupštini KS-a iznosi 2.152, a paušal 552 KM.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Osim toga stranke koje imaju svoje zastupnike u Skupštini KS-a po osnovu Zakona o finansiranju političkih partija na ime svojih stranka imaju pravo na određena primanja za što je u budžetu predviđeno 1,2 miliona KM godišnje.

Najviše polemike izazvala su primanja samostalnih zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo koji su to postali istupanjem iz svojih matičnih stranaka čiji su članovi bili prilikom općih izbora 2010. godine.

Neki od ovih zastupnika formirali su parlamentarne grupe, pa tako u Skupštini KS-a postoji parlamentarna grupa Enes Zeković-Mira Jurić i parlamentarna grupa bivših zastupnika Stranke za BiH (Besim Mehmedić, Mirsad Pindžo, Fikreta Mulaosmanović i Sabahudin Hodžić) i Hanka Vajzović (bivša zastupnica Socijaldemokratske partije).

Kako su se određeni podaci o primanjima pojavili i u nekim medijima, sekretar Skupštine KS-a Abid Kolašinac pojasnio je prava na ova primanja ističući da ti podaci nisu tajni jer su precizirani Zakonom o finansiranju političkih partija.

Tako SDPBiH, koji ima osam zastupnika u Skupštini mjesečno, prima 19.756, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, koji ima sedam zastupnika, 18.025, Stranka demokratske akcije (SDA) sa sedam zastupnika 15.497 te parlamentarna grupa Mehmedić, Pindžo, Mulaosmanović, Hodžić i Vajzović ukupno 9.938 KM.

Stranke Bosanska stranka (BOSS), Narodna stranka Radom za boljitak i Bosanskohercegovačka patriotska tranka (BPS) koje imaju po jednog zastupnika primaju po 5.101 KM.

Na račun Naše stranke koja ima dva zastupnika uplati se mjesečno 5.834, a Zeković i Jurić po 2.995 KM.