PSBiH
0

Rasprava o prijedlozima izmjena i dopuna zakona o sudu i Tužilaštvu BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je obavio raspravu o zahtjevu poslanika Azre Hadžiahmetović da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH razmatraju po hitnom postupku.

Radi se o zakonskim prijedlozima koji predviđaju produžavanje mandata međunarodnim sudijama i tužiocima i u odjelima za organizovani kriminal u državnim pravosudnim institucijama do 31. decembra 2012. godine.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković je tokom diskusije kazao kako je prethodno trebalo staviti na glasanje odluku visokog predstavnika kojom se produžava mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u odjelima za ratne zločine u Sudu i Tužilaštvu BiH.

Predsjedavajuća Kluba poslanika Stranke za BiH Azra Hažiahmetović je kazala da je podnijela zahtjev za razmatranje predloženih zakona po hitnom postupku prije donošenja odluke visokog predstavnika.

Tokom rasprave izneseni su već poznati stavovi poslanika o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u pravosudnim institucijama.

Nakon što su poslanici okončali raspravu o preostalim tačkama dnevnog reda, uslijedit će glasanje o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.