Predstavnički dom PSBiH
0

Rasprava o finansiranju institucija i Agenciji za borbu protiv korupcije

FENA
Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom PSBiH obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Poslanici su najviše primjedbi imali na odredbu koja prolongira rok za donošenje budžeta BiH s 31. decembra tekuće godine na 31. mart naredne godine. Poslanici Beriz Belkić i Azra Hadžiahmetović istakli su da ova odredba otvara mogućnost za nerad institucija.

"Trebali bismo donijeti odredbe po uzoru na dešavanja u SAD-u, odnosno, tzv. fiskalnu liticu, i navesti da ukoliko budžet ne bude usvojen do 31. decembra, automatski idemo u kresanje javne potrošnje pa da vidimo kako će parlament funkcionirati u tom slučaju", kazala je Hadžiahmetović.

Klub SDP-a je ocijenio da je zakon s ovim izmjenama i dopunama unaprijeđen te da predstavlja balansiranu strukturu u odnosu na zahtjeve MMF-a.

"Konfuzno je pominjanje roka od 31. marta i smatramo da je potrebno javno afirmirati neophodnost donošenja budžeta za narednu godinu u tekućoj fiskalnoj godini", kazao je Anto Domazet.

Poslanici iz Kluba SDA će glasati protiv ovog prijedloga.

"Smatramo da je postojeće zakonsko rješenje mnogo bolje od ovog predloženog kojim otvaramo mogućnost za nerad onih koji su zaduženi za donošenje budžeta", istakao je Salko Sokolović.

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a kojim bi trebala biti pozicionirana uloga nadležne Komisije. Komisija je, izvijestio je Beriz Belkić, zaprimila pismo iz EU, a kojim se preporučuje usporavanje procedure donošenja ovog zakona dok nadležni iz EU ne pošalju komentare i preporuke.

"S obzirom na to da je riječ o zakonu koji se direktno tiče evropskog puta BiH on ne može biti donesen bez preporuka iz EU", kazao je Šefik Džaferović te predložio zaključak koji će osigurati da procedura usvajanja bude usporena do dobijanja komentara iz EU.

Dopredsjedavajući Doma Milorad Živković je predložio da nakon usvajanja ovog prijedloga u prvom čitanju bude otvorena javna rasprava.

"Na ovaj način ćemo borbu protiv korupcije učiniti transparentnijom", zaključio je.