Tenzije u Vladi
105

Raspodjela akciza na štetu FBiH: Premijer Novalić pozvao ministricu Milićević na odgovornost

Piše: A. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vlada FBiH trebala je na današnjoj sjednici raspravljati o odluci o raspodjeli prihoda od akciza, koju je donio Upravni odbor uprave za indirektno oporezivanje BiH, budući da je donesena mimo znanja federalnog premijera Fadila Novalića.

Kako saznaje Klix.ba, to se nije desilo jer je tačku dnevnog reda povukla ministrica finansija i dopremijerka Jelka Milićević. Tako će se o ovoj tački raspravljati na narednoj sjednici koja je u utorak zakazana u Mostaru.

Naime, Novalić je od članova Upravnog odbora UIO pismeno tražio da mu hitno dostave informacije s navedene sjednice budući da je on, kako je naveo, o svemu saznao iz medija. Pismo koje je uputio Upravnom odboru UIO, a u kojem on traži objašnjenje zašto je iznos od 165 miliona KM raspodijeljen tako što je FBiH pripalo tek 59 posto, a RS 39 posto i Brčko distriktu dva posto, u posjedu je našeg portala.

Screenshot
Screenshot

S druge strane, u Vladi FBiH za Klix.ba je iz više izvora potvrđeno da je ministrica bez znanja i saglasnosti Vlade FBiH na Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje glasala za donošenje Privremene odluke o raspodjeli prihoda od akciza.

"Time je direktno oštećena Federacija BiH za, procjenjuje se, 32 miliona KM na godišnjem nivou. Ovome se oštro usprotivio premijer koji je u nekoliko navrata insistirao na donošenju odluke o pravičnoj raspodjeli prihoda između Federacije BiH i Republike Srpske i to donošenjem zakona, a ne privremenim odlukama nekoliko osoba negdje u Banjoj Luci, iza kulisa", rečeno nam je u Vladi FBiH.

Upravni odbor UIO je spornu odluku na štetu FBiH donio 10. jula glasanjem Jelke Milićević, Vjekoslava Bevande, Zorana Tegeltije i Miodraga Kudića, preglasavši pri tome Muhameda Kozadru i Ismeta Suljendića, članove UO UIO.

Premijer Novalić je pozvao na odgovornost ministricu Milićević koja je trebala glasati u interesu FBiH, tražeći da se izjasni na osnovu kojih analiza je glasala za ovakvu štetnu odluku.

"Ovom odlukom je narušena transparentnost kompletnog zakona kojim su akcize usvojene, jer je ona zagovarana ne samo u smislu namjenskog utroška sredstava, nego i u smislu njihove pravične raspodjele između entiteta. Uprava za indirektno oporezivanje se ovom odlukom svela na privatnu instituciju HDZ-a i Milorada Dodika, iako Bošnjaci finansiraju kompletan sistem indirektnog oporezivanja sa blizu 70 posto", rekli su nam naši izvori.