Sud BiH
629

Raspisana međunarodna potjernica za Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici

N. V.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sud Bosne i Hercegovine je danas donio odluku o raspisivanju međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, optuženim za genocid u Srebrenici, koji je od sinoć, nakon izricanja mjere pritvora, nedostupan Sudskoj policiji BiH.
"Povodom učestalih medijskih upita, obavještavamo da je Sud BiH zaprimio službenu zabilješku Sudske policije Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi da optuženik Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi te da iz tog razloga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda. Imajući u vidu navedeno, Sud BiH je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice", rečeno je iz Suda BiH.

Naime, državni sud je Savčiću nakon jučerašnjeg ročišta izrekao mjeru pritvora zbog kršenja ranije izrečenih mjera zabrane istupanja u medijima po pitanju njegovog predmeta, odnosno optužnice za genocid u Srebrenici.

Ovaj proces se na Sudu BiH vodi od juna 2020. godine, a optužnica je podignuta u januaru. Tužilaštvo BiH ga tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

Kako nam je rečeno ranije danas iz Tužilaštva BiH, naredba suda za lišavanje slobode je stigla oko 16:00 sati. Sudska policija je na Savčićevoj adresi bila poslije 21 sat i nisu ga mogli pronaći.

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kao stranka u postupku, se ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu te na takav način osigurao izvršenje rješenja o određivanju pritvora, koje je Tužilaštvo BiH zaprimilo istog dana u 15:30. S tim u vezi, a za sve daljnje informacije, možete se obratiti Sudu BiH", rečeno je u zvaničnom saopćenju.

O njegovoj lokaciji nije bio upoznat ni advokat Miodrag Stojanović, a s obzirom na to se niko nije javljao na telefon, pretpostavlja se da je odbjegao u neku od susjednih zemalja kako bi izbjegao mjeru pritvora.