Ministarstvo obrazovanja
63

Raspisan novi konkurs za prijem državnih službenika u Vladi KS uprkos zabrani

Piše: I. Č.
Elvir Kazazović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvir Kazazović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo raspisalo je konkurs za prijem tri stručna saradnika uprkos tome što je Skupština Kantona Sarajevo naložila Vladi KS da obustavi prijem državnih službenika na neodređeno vrijeme.

Na sjednici održanoj 12. oktobra 2018. godine Skupština Kantona Sarajevo naložila je svim javnim subjektima da obustave zapošljavanje državnih službenika na neodređeno vrijeme u Kantonu Sarajevo. Uprkos zaključku kantonalnog organa zakonodavne vlasti u Vladi Kantona raspisana su dva javna konkursa za prijem ukupno pet državnih službenika.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj je 23. oktobra, odnosno 12 dana nakon usvajanja zaključka, zatražio od Agencije za državnu službu Federacije BiH raspisivanje konkursa za prijem dva državna službenika, da bi to isto uradio 26. oktobra i ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović.

Naime, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS su potrebna tri državna službenika: stručni saradnik za provođenje ispita iz poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima i upravljanja motornim vozilom i dva stručna saradnika za provođenje ispita iz upravljanja motornim vozilom.

Agencija za državnu službu Federacije BiH je u samom uvodu javnog konkursa pojasnila da se konkurs raspisuje na zahtjev Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Ministar Elvir Kazazović je za Klix.ba pojasnio da je procedura za prijem državnih službenika pokrenuta prije nego što je donesen zaključak Skupštine KS da obustavi prijem državnih službenika.

Podsjećamo, inicijativa o zabrani zapošljavanja državnih službenika u KS izglasana je u formi zaključka na prijedlog zastupnika Amela Mekića iz stranke Narod i pravda.

"Nalaže se Vladi Kantona Sarajevo i menadžmentima javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Skupština Kantona Sarajevo da odmah obustave prijem radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme", piše u zaključku koju su usvojili kantonalni zakonodavci.