Izglasana inicijativa
416

Zabrana zapošljavanja na neodređeno u svim institucijama i javnim preduzećima u KS

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo naložila je svim javnim subjektima da obustave zapošljavanje državnih službenika na neodređeno vrijeme u Kantonu Sarajevo.

Ova inicijativa izglasana je na prijedlog zastupnika Amela Mekića iz političke stranke Narod i pravda.

"Nalaže se Vladi Kantona Sarajevo i menadžmentima javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Skupština Kantona Sarajevo da odmah obustave prijem radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme", piše u inicijativi koju su usvojili kantonalni zakonodavci.

Mekić je u obrazloženju naveo da je evidentno kako se posljednjih mjeseci vrši zapošljavanje većeg broja ljudi u institucijama Kantona Sarajevo, što nije u skladu s budžetom za 2018. godinu. Istakao je i da se u Kantonu Sarajevo konstantno raspisuju novi konkursi.

Zastupnik Mirsad Pindžo je kazao kako mediji već odavno upozoravaju da se posljednjih mjeseci, odnosno prije formiranja novih saziva izvršne vlasti, vrši ubrzano zapošljavanje stranačkog kadra i savjetnika ministara.

Mekićevu inicijativu podržala je većina zastupnika dok su suzdržani bili Hamed Aljović, Ana Babić, Mirza Čelik, Eldar Čomor, Sabahudin Delalić, Safet Mešanović i Fikret Prevljak.