Na 4 godine
101

Raspisan konkurs za izbor novog generalnog direktora KCUS-a

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) raspisao je danas javni oglas za izbor i imenovanje generalnog direktora KCUS-a s obzirom na to da aktuelnoj direktorici Sebiji Izetbegović u januaru 2020. godine ističe mandat.
Prema Statutu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) konkurs za imenovanje generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu raspisuje se najkasnije tri mjeseca prije isteka tekućeg mandata generalnog direktora.

S obzirom na to da aktuelnoj direktorici Sebiji Izetbegović mandat ističe u januaru 2020. godine, Upravni odbor KCUS-a, u skladu s odredbama Statuta KCUS-a, danas je u dnevnim novinama objavio javni oglas za izbor i imenovanje generalnog direktora.

U tekstu oglasa navedeno je da mandat direktora traje četiri godine te da kandidati moraju imati završen medicinski fakultet, specijalizaciju iz djelatnosti KCUS-a, biti nastavnici medicinskog fakulteta javnog univerziteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta, imati aktivno znanje engleskog jezika, imati afirmirani stručni i naučni rad iz oblasti medicine, radno iskustvo od najmanje pet godina u struci te imati znanje iz zdravstvenog menadžmenta.

Javni oglas ostaje otvoren 15 dana od dana posljednjeg objavljivanja, a nepravovremene i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje. Kandidati koji budu konkurisali na poziciju generalnog direktora KCUS-a morat će dostaviti program rada i razvoja KCUS-a u narednom četverogodišnjem periodu i kraću biografiju.

Trenutna generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, prema Statutu, može još jednom biti reizabrana na poziciju direktorice u najvećem zdravstvenom kolektivu u našoj zemlji i prema svim procjenama bit će jedan od kandidata za poziciju direktora KCUS-a.

Ona je za direktoricu KCUS-a izabrana 6. januara 2016. godine, a prije toga obnašala je dužnost direktorice Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Nakon preuzimanja funkcije na KCUS-u, između ostalog, aktivno je radila na reformi zdravstvene zaštite, odnosno na pravilnom definisanju toga koji nivo zdravstvene zaštite treba pružati određene zdravstvene usluge, kao i određivanje puta pacijenta.

Izetbegović je, nakon što je dobila mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, odlučila ostati na poziciji generalne direktorice KCUS-a. Tim povodom izjavila je da dosta planova u KCUS-u čeka na pokretanje te da je velika ekipa ljudi u startnoj poziciji u svakom trenutku da savlada zadano.

"KCUS je doživio procvat, vratili smo dugove, zanovili opremu, zaposlili mlade, napunili apoteku, otvorili nove klinike, popravili međuljudske odnose, uspostavili odličnu saradnju među klinikama, a sve u cilju da pacijenti dobiju bržu i bolju uslugu", rekla je Izetbegović u novembru 2018. godine.