Anto Čolak, HSS-NHI
0

"Raspadnuta međunarodna zajednica gaji iluzije o BiH"

Razgovarao: F. Borić
Čolak: Cilj je politička i ekonomska reintegracija zemlje
Čolak: Cilj je politička i ekonomska reintegracija zemlje
Krajem prošle sedmice mediji su objavili kako sarajevski Kantonalni odbor Hrvatske seljačke stranke - Nove hrvatske inicijative traži ostavke čelnih ljudi stranke, Ante Čolaka i Krešimira Zubaka, a zbog slabih izbornih rezultata. To je bio povod da sa vršiteljem dužnosti predsjednika razgovaramo o budućim dešavanjima u ovoj stranci.

Gospodine Čolak, kako komentirate informacije koje su se pojavile u medijima da članovi Kantonalnog odbora HSS-NHI koji su zasjedali u srijedu, traže ostavke Vas i gospodina Krešimira Zubaka?

Moram reći da takav zahtjev službeno ne postoji, niti je dostavljen bilo kojem organu stranke, osim što je osvanuo u medijima, što je pak indikativno iz nekih drugih razloga. Svakako će biti održan sabor stranke na način i vrijeme kako to utvrde nadležna tijela i organi stranke. Ono što mogu reći u ovom trenutku je da će svi biti podvrgnuti reizboru od najnižih do najviših razina u procesu unutarstranačkih izbora.

Siguran sam da ne možete biti zadovoljni rezultatima HSS-NHI-ja. Koji su razlozi Vašem izbornom rezultatu i koje poteze ćete planirate u stranci uraditi u narednom periodu?

Imali smo nesvakidašnje situacije u kojima nije bilo planirano ni da izađemo na izbore. S obzirom da smo ipak izašli, s te strane možemo biti zadovljni. Što se tiče izbornih razultata, naši ciljevi bi bili ostvareni da smo imali advekvatnu pripremu i s obzirom da nam je to vrijeme oduzeto na legitiman način, pokušajima neprijateljskog preuzimanja, moram biti zadovoljan što smo uopće opstali kao stranka. Da se to ne bi dogodilo nikada više, bit će izvršene temeljite reforme na predstojećem saboru, koje podrazumijevaju novi model organizacijskih i upravljačkih kapaciteta u stranci.

Naravno, naš politički cilj ostaje isti, a to je politička i ekonomska reintegracija zemlje sa istovjetnim kolektivnim pravima i istim položajem i mehanizmom odlučivanja na cijelom području BiH.

Mijenjati izborno zakonodavstvo

Siguran sam da ste pratili sva dešavanja vezana za izborni proces i brojne afere koje se vežu za Centralnu izbornu komisiju. Kako Vi, generalno, ocjenjujete ponašanje CIK-a za vrijeme izborne kampanje?

Ne samo da smo pratili, nego smo i sami bili cilj mnogih tih afera. Indikativno je da su se mnoga pravila izbora mijenjala nakon što su izbori bili raspisani, što je dodatno narušilo kredibilitet izbornog procesa. Nadam se da je sada svima jasno da treba temeljito promijeniti izborno zakonodavstvo, kao i cijeli izborni sistem, te naročito urediti politički sektor kroz izmjenu Zakona o političkim strankama, kao i način njihovog finansiranja.

U Čapljni su ponovljeni izbori. Očekujete li značajnije promjene u strukturi Kantonalne skupštine HNK, a samim tim i strukture Doma naroda FBiH?

To je još jedan u nizu primjera kako radi CIK, jer je po slovu zakona, kada su već utvršene nepravilnosti, trebalo ponoviti izbore za sve razine. Generalno, bez obzira na konačan ishod, jasno je da bez izmjene struktura u BiH promjene nisu moguće, bez obzira na rezultate. To znači potpuno ukidanje etničkog modela i pripadajućih struktura.

Snažniji angažman SAD-a

Svi sa iščekivanjem čekamo formiranje nove vlasti. Kakav je Vaš stav i da li je moguće očekivati da ćemo dobiti vlast koja će se baviti euroatlantskim integracijama, NATO-om, borbom protiv korupcije?

Izbori su prošli, sada ćemo svjedočiti da, bez obzira kako se vlast formirala, ako se uopće formira, to neće biti moguće bez snažnijeg angažiranja izvana, naročito Sjedinjenih Američkih Država, jer u konačnici ovaj sistem može mijenjati samo onaj koji ga je i stvorio. A da će to raditi domaći faktori, to je, nažalost, posljednja iluzija raspadnute međunarodne uprave u BiH.