Bradarić izgubio potpise
16

Raspada se šestorka u Zenici: Podijelili resore, a izgubili većinu u Skupštini ZDK

Piše: E. M.
Zgrada Vlade ZDK (Foto: E. M./Klix.ba)
Zgrada Vlade ZDK (Foto: E. M./Klix.ba)
Potpredsjednik Nezavisnog bloka Fuad Kasumović danas je ponovo, kao i u petak, prvi napustio sastanak u zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona gdje je razgovarano o raspodjeli ministarstava i formiranju Vlade ZDK, dok su drugi predstavnici stranaka nastavili sastanak.

Po izlasku s pregovora šestorke Bh. bloka koja već danas nema većinu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Kasumović je kazao da je sve dogovoreno.

"Resori su davno podijeljeni, sada smo samo dogovorili, zbog nove situacije sa Savezom za bolju budućnost BiH, da provjerimo potpise zastupnika u ZDK i da idemo do 31. sa Skupštinom ZDK i imenovanjem Vlade ZDK", kazao je Kasumović.

Ponovio je da niko nije htio ministarstva koja je izabrao Nezavisni blok (Ministarstvo finansija, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Ministarstvo zdravstva), da je A-SDA dobila Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK i Ministarstvo prometa.

Fuad Kasumović (Foto: E. M./Klix.ba)
Fuad Kasumović (Foto: E. M./Klix.ba)

"Sve se može, ja građane još jednom obavještavam da sve ovo postaje dno dna. Ušli smo u 4. mjesec nakon izbora, a ovo je postao buvljak. Nezavisni blok je čvrstog stava da ne idemo sa SDA tako da će ova priča ili uspjeti ili smo dio opozicije", dodao je Kasumović.

Suprotnu izjavu Kasumovićevoj medijima je dao predsjednik Kantonalnog odbora A-SDA Isak Ramo koji je poručio da je većina matematički u Zeničko-dobojskom kantonu prošlost.

"Kao što znate, SBB je izašao iz ove priče, a danas smo vidjeli i da Stranka za BiH izlazi iz ove priče, tako da više ne postoji parlamentarna većina sa 17 zastupnika. Sve je otvoreno za daljnje razgovore", izjavio je Ramo te komentarišući Kasumovićevu izjavu kazao:

"Cijenim Kasumovićevo mišljenje, bilo je sve dogovoreno, ali zvanična saopćenja da pojedini zastupnici izlaze govore da sa 17 nema većine. A-SDA će konsultovati svoje organe stranke, tražit ćemo način da formiramo parlamentarnu većinu. Sada trebamo pronaći način za većinu jer kanton mora funkcionisati. Ovo je bilo neozbiljno i neprofesionalno. Imali smo 21 potpis, a ovo je potrajalo duže. Moram naglasiti da do danas ni sa kim nismo razgovarali, osim s ovim blokom", zaključio je Ramo.

Isak Ramo (Foto: E. M./Klix.ba)
Isak Ramo (Foto: E. M./Klix.ba)

Kandidat za mandatara Vlade ZDK Mehmed Bradarić u petak je imao 21 potopis zastupnika za funkciju premijera ZDK, ali danas već ne. U izjavi za medije je kazao da je situacija znatno drugačija nego u petak, ali i da će SDP početi prikupljati nove potpise.

"Dogovorili smo se da ponovo izdejstvujemo potpise ukoliko to budemo mogli i ako budemo imali najmanje 18 potpisa krenut ćemo u projekt sastavljanja vlade. Postoji mnogo razloga. Jedan je što se kasno krenulo u formiranje vlade, drugi što postoji mnogo amoziteta među ljudima koji su učestvovali u pregovorima, a treći razlog je što postoje dileme u vrhovima stranaka, zbog čega se rodila sumnja kod svih ljudi", izjavio je Bradarić.

Kazao je da se još ne može tvrditi da većina u ZDK ne postoji, a ako ne prikupe potpise, reći će da skupštinska većina ne postoji.

Mehmed Bradarić (Foto: E. M./Klix.ba)
Mehmed Bradarić (Foto: E. M./Klix.ba)

"U petak su tri poslanika odustala od potpisa, a to je naložio vrh stranke. Danas imamo potvrdu i zastupnika Stranke za BiH i kada matematički gledate sada imamo 17 potpisa i ja nisam siguran u sve ovo. Moja je namjera bila časna i poštena", izjavio je Bradarić, a na pitanje da li će SDP tražiti partnera u SDA za potpise, kazao je:

"Moram priznati da članovi SDP-a koji su i članovi predsjedništva ne znaju za takve dogovore i tu treba biti iskren, ali mogu tvrditi da ako dođe do takve kompozicije, Mehmeda Bradarića u svemu tome nema".

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Senaid Begić je kazao da su namjere Bh. bloka i principi djelovanja bili isti te da će takvi i ostati do kraja priče.

Sastanak Bh. bloka koji čini šestorka u ZDK još uvijek traje te još nije poznato šta će uslijediti po završetku sastanka, ali ono što je sigurno, bar matematički, većina u ZDK više ne postoji.