BiH
0

Raskrsnice Dolac-Malta i Socijalno dobijaju zvučnu saobraćajnu signalizaciju za slijepa i slabovidna lica

Klix.ba
Načelnik općine Niovo Sarajevo Nedžad Koldžo, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo i direktor firme Step d.d. Sarajevo Midhat Hajrić potpisali su Ugovor o izvođenju radova na postavljanju zvučne saobraćajne signalizacije za slijepa i slabovidna lica na postojećim semaforiziranim raskrsnicama Dolac-Malta i Socijalno i pješačkim prelazima na području Općine Novo Sarajevo, te izvođenje taktilnih linija vođenja na tim raskrsnicama.

Predviđeno je postavljanja zvučne saobraćajne signalizacije na postojeću svjetlosnu signalizaciju (semafore), kao i izvođenje građevinskih radova na postavljanju taktilnih ploča.

Prema riječima načelnika Koldže radi se o izuzetno frekventnim raskrsnicama, te ocijenjeno da je potrebno pružanje veće sigurnosti za kretanja slijepih i slabovidnih lica u saobraćaju.

Nakon rekonstrukcije mostova na području općine koja je izvršena 2014. godine, naredne godine realiziran je i projekat postavljanja zvučne saobraćajne signalizacije na svim semaforima na ovim mostovima. Projekat se ove godine nastavlja na raskrsnicama Dolac-Malta i Socijalno, pokrivanje i raskrsnice Pofalići u planu je za narednu godinu, čime bi se okončalo opremanje tri najfrekventnije raskrsnice na području Općine Novo Sarajevo. Predviđeno je i postavljanje taktilnih ploča za slijepa i slabovidna lica, prvih takve vrste u Kantonu Sarajevo, istakao je općinski načelnik.

Ukupna vrijednost Ugovora iznosi 104.453 KM, od toga Općina Novo Sarajevo u implementaciji projekta učestvuje u iznosu od 74.453 KM, dok Ministarstvo saobraćaja KS sufinansira implementaciju projekta iznosom od 30.000 KM.