{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rasim Delić otputovao u Haag

F
25.6.2007. u 16:56
0
0
Rasim Delić otputovao u Haag
0
Rasim Delić otputovao u Haag
Penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine i bivši komandant Glavnog štaba Armije RBiH Rasim Delić, kojem početkom jula treba da počne suđenje u Haškom tribunalu, otputovao je danas iz Sarajeva u Haag.
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u poslijepodnevnim satima su ga ispratili članovi porodice, prijatelji i predstavnici boračkih udruženja.

"Dobro se osjećam. Sve je u redu", jedino je što je Delić u aerodromskoj zgradi kazao novinarima.

Osim predstavnika boračkih udruženja, ispratiti su ga federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić, ministar za boračka pitanja u Kantonu Sarajevo Hajrudin Ibrahimović te kantonalni ministar obrazovanja Safet Kešo i ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović. U pratnji je bio i jedan od ratnih komandanata u Armiji RBiH, general Sakib Mahmuljin.

U izjavama novinarima, Ahmet Kadrić, borac iz proteklog rata, kao i Mahmuljin te ministar Hadžihafizbegović, kazali su da vjeruju u povratak generala Delića u BiH kao slobodnog čovjeka. Prema njihovim očekivanjima, Delić će u Haagu odbraniti istinu o herojskoj odbrani Bosne i Hercegovine i očuvanju njenih granica tokom proteklog rata.

"Ide da iščita nekoliko dobrih knjiga i da se vrati u BiH", riječi su kantonalnog ministra kulture i sporta Emira Hadžihafizbegovića. Novinarima je ministar još kazao da je njegov dolazak na ispraćaj građanski čin jer je bivši pripadnik Armije, Delićev prijatelj i prijatelj njegove porodice.

U izjavama je preovladao i stav da oni koji nisu krivi dobrovoljno odlaze u Haag, kao Delić, dok su agresori i istinski zločinci na slobodi i izbjegavaju se suočiti s pravdom.

Na ispraćaj Rasima Delića došli su i pojedinci bosanskog porijekla iz australsko-bosanske zajednice koji žive u Australiji. Kazali su da je za njih Delić heroj koji će u Haagu odbraniti istinu o pravdenosti odbrambenog rata u BiH.

Rasim Delić je optužen od Haškog tribunala za posrednu komandnu odgovornost za zločine jedinice El mudžahid počinjene tokom proteklog rata nad Srbima na području Ozrena i Vozuće.

Nakon podizanja optužnice Haškog tribunala, dobrovoljno je otišao i pojavio se pred Haškim tribunalom februara 2005. godine, a maja iste godine privremeno je pušten na slobodu.

Suđenje treba da mu počne 9. jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: