Sud u Oregonu
0

Rasema Handanović u pritvoru bez mogućnosti kaucije

SRNA
Rasema Handanović (Foto: AP)
Rasema Handanović (Foto: AP)
Sud u američkoj državi Oregon odredio je pritvor bez prava na kauciju Rasemi Handanović, optuženoj za zločine protiv civila u BiH, dok se čeka odluka po zahtjevu za njeno izručenje BiH, javio je Reuters.

Obrazlažući svoju odluku, sudija je rekao da je pritvor određen zbog opasnost od bijega, kao i zbog činjenice da Handanovićeva predstavlja opasnost za zajednicu.

Naturalizovani američki državljani Rasema Handanović zvana Zolja (38) i Edin Džeko (39) uhapšeni su prošle sedmice u SAD-u na zahtjev BiH. Oboje se terete za zločine nad Hrvatima u selu Trusina 1993. godine.

Na osnovu iskaza očevidaca, Handanović se tereti za ubistvo 15 ili 16 nenaoružanih hrvatskih civila i ratnih zarobljenika u selu Trusina, kao član specijalne jedinice Armije BiH "Zulfikar" u aprilu 1993. godine. Tužilaštvo je saopštilo da su očevici služili sa njom u Armiji BiH.

Na jučerašnjem ročištu tužilac David Atkinson rekao je da se u zahtjevu za izručenje navodi da je Handanović hladnokrvni ubica koja je počinila gnusne i okrutne zločine.

"Ona je spremna za zastrašivanje svjedoka koji su dali iskaze protiv nje, ako i ne i na gore stvari", navodi se u optužnici. 

Atkinson je rekao da je Handanović u pritvoru zaprijetila da će se ubiti, kao i da ima "psiholoških problema". Lisa Hay, branilac Handanovićeve, rekla je da njen klijent boluje od posttraumatskog stres sindroma, kao i da je i sama žrtva rata. 
Sud je novo ročište zakazao za 28. jun kada će biti donesena odluka o izručenju Handanović BiH.

Handanović se 1996. godine preselila u SAD, čije je državljanstvo dobila 2002. godine, dok je Džeko u SAD došao 2001. godine, a američko državljanstvo dobio 2006. godine. Ona je živjela predgrađu Portlanda u naselju Beaverton, a Džeko u mjestu Everett u državi Washington. 

Tužilaštvo BiH poslalo je zahtjev za izručenje Handanović i Džeke, bivših pripadnika Armije BiH, koji se terete za ratne zločine počinjene 1993. godine nad Hrvatima u selu Trusina, opština Konjic.