Projekt CEB II
12

Raseljene osobe duže od godinu čekaju na stan u Velikoj Kladuši: Ko je odgovoran za kašnjenje

I. M.
Foto: Ademir Veladžić
Foto: Ademir Veladžić
Već više od godinu kasni završetak izgradnje stambene zgrade za raseljene osobe u sklopu projekta "CEB II". A dok ugroženo stanovništvo čeka da dobije obećani smještaj, odgovorni prebacuju krivicu jedni na druge.
U okviru projekta "CEB II" koji je potpisan 2017. godine planirana je izgradnja zgrade sa 20 stambenih objekata za raseljene osobe u Velikoj Kladuši.

Nakon velikog zakašnjenja, građevinski radovi su bili završeni i 8. novembra 2022. godine stiglo je odobrenje za upotrebu zgrade. Nakon toga, kako su za Klix.ba rekli iz Općine Velika Kladuša, čekao se priključak na elektroenergetsku mrežu.

I dok Općina Velika Kladuša navodi da čeka odgovor "Elektrodistribucije" Bihać kojoj su dostavili "ispravljen projekt" krajem decembra 2022. godine, Almir Zulić, direktor Podružnice "Elektrodistribucija" Bihać je poručio da Ugovor o uređenju međusobnih odnosa i finansiranju izgradnje elektroenergetskih objekata za priključenje u posebnoj zoni zaključen nakon izdavanja Prethodne elektroenergetske saglasnosti, a koja je izdata 14. januara 2022. godine.

Dakle, "Elektrodistribucija" Bihać ne spominje nijedan "ispravljen projekt" koji se treba odobriti te navode da je Podružnica okončala izgradnju vanjskog niskonaponskog priključka zgrade "CEB II" (položeni su priključni kablovi), te je dana 13.1.2023. godine izvršen Interni tehnički pregled unutrašnjeg priključka i glavnog razvodnog ormara u zgradi.

"Komisija za interni tehnički pregled je uočila određene nedostatke, te je prije priključenja predmetnog objekta na elektrodistributivnu mrežu potrebno da Investitor otkloni iste", poručio je Almir Zulić.

Nakon što Komisija utvrdi da je Investitor, odnosno Općina Velika Kladuša, uklonio uočene nedostatke, slijedi još jedan mukotrpan proces prikupljanja dalje dokumentacije.

"U skladu sa naprijed navedenim Ugovorom, Investitor treba da podnese zahtjeve za izdavanje elektroenergetskih saglasnosti za svaku pojedinačnu stambenu jedinicu, a na osnovu kojih izdaju elektroenergetske saglasnosti i potpisuju ugovori o priključenju, ugovori o korištenju distributivne mreže i ugovori o snabdijevanju električnom energijom, te formiraju pojedinačna mjerna mjesta/priključci i isti puštaju pod napon", rekao je Zulić.

Koliko će ugroženo stanovništvo još čekati na useljenje nije poznato, sudeći po prepirkama odgovornih, još dugo.