Tijesna većina
46

Rascjep u goraždanskom SDA-u: Građanski blok im "ukrao" dvojicu zastupnika

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Goraždu je danas izabrano rukovodstvo Skupštine BPK, s većinom koju bi trebao predvoditi blok građanskih stranki uz ponekog zastupnika drugih stranaka i ono što je najvažnije - dvojice zastupnika SDA.

Naime, SDA-ovci Mirsad Žuga i Nijaz Musić danas su podržali imenovanje rukovodstva Skupštine i formiranje Kluba Bošnjaka, ali bez saglasnosti stranke.

Zbog toga se Klub poslanika SDA u Skupštini BPK i predsjednici općinskih organizacija SDA u općinama Foča u FBiH i Pale ograđuju od stavova Žuge i Musića, poručujući da su djelovalo mimo odluka stranke.

"Klub poslanika SDA zauzeo je stav da neće prisustvovati nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine jer ju je sazvala neovlašena osoba, ali i zbog toga što Klub nije imao stav organa SDA u pogledu izbora rukvodstva Skupštine i Kluba Bošnjaka. Musić i Žuga su se oglušili o stav SDA i potpisane sporazume stranke sa Liberalnom strankom, SzBiH i poslanicima Denisom Kulovićem i Sejadom Tatarinom", poručili su iz kantonalne SDA.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Najavili su da će se o njihovom postupku u narednom periodu raspravljati na organima SDA u skladu sa Statutom.

Dosadašnji rasplet događaja da naslutiti da će formiranje vlasti u Goraždu biti zahtjevan posao. U Skupštini participira čak 11 stranaka, koje su podijelile 25 mjesta. Stranke su do sada bile podijeljene u dva politička bloka, a kakav će sastav buduće vlasti biti još nije iskristalisano.

Ipak, tzv. Građanski blok (SDP -2 zastupnika, DF - 2 zastupnika, Naša stranka - 1 zastupnik), koji je danas izabrao rukovodstvo, uz tri zastupnika NBL-a, jednog iz Goraždanske priče te dvojicom iz i A-SDA, i uz dvojicu zastupnika iz SDA trenutno je u blagoj prednosti.

Kako će se politički pregovori odvijati u nastavku teško je predvidjeti, naročito nakon najave lidera SDA da će sa A-SDA vjerovatno koalirati i u nekim kantonima, a moguća je saradnja SDA i SBB-a. Cijelu priču u Goraždu mogla bi presjeći odluka centrala stranaka u Sarajevu.