Bivši ministar
56

Ranko Ostojić u Sarajevu: Odnos BiH i Hrvatske ne može zavisiti od presuda u Hagu

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić danas je na sesiji Kruga 99 o temi "Šta remeti odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine?" kazao da odnos BiH i Hrvatske ne može ovisiti o presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Hagu te da ove dvije države trebaju rješavati probleme kao susjedi.

Komentirajući izricanje dvije posljednje presude optuženima za ratne zločine u BiH, Ratku Mladiću 22. novembra i čelnicima tzv. Herceg-Bosne 29. novembra, Ostojić je naglasio da nije moguće biti djelomično legalista te da se odluka suda mora poštovati.

Smatra da situacija nije jednostavna te da se u takvim slučajevima pokaže 'pravo lice politike'.

"Završavanje tih priča bi itekako doprinijelo miru, a svi sa nestrpljenjem čekaju šta će se desiti kako bi nakon toga kreirali određeni stav", istakao je.

Govoreći o izjavi predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. godine, 'kako će puno vode proteći Dunavom prije nego Hrvatske i Srbija mogu govoriti da su prijateljske države', Ostojić je kazao da kako to nikada ne bi izgovorio.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"To nije doprinos građenju dobrosusjedskih odnosa. To je loša i neodgovorna poruka", poručio je.

Također je istakao da nije dovoljno samo na papiru deklarativno preuzimati obaveze i poticati eurointegracije BiH, već da treba raditi konkretno te izbjegavati neodgovorne izjave političara obje države.

"Dolazim iz zemlje koja je susjed i uvijek polazim od činjenice da moja kuća vrijedi onoliko koliko je susjed dobar. Jako je važno kako živite sa svojim susjedima", naglasio je.

Naglasio je da ratne traume opterećuju situaciju, ali da smatra da je vrlo bitno razgovarati te da politika mora biti jako pažljiva.