Odgovor Kojoviću
3

Ranko Debevec: Sud BiH nikada nije opstruirao dostavljanje dokumentacije sutkinji Joanni Korner

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec demantovao je navode predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića iz intervjua objavljenog jučer na portalu Klix.ba, kazavši da ta pravosudna institucija nikada nije opstruirala dostavljanje dokumentacije britanskoj sutkinji Joanni Korner.
Kojović je, referirajući o stanju u bh. pravosuđu, kazao da je OSCE angažovao Joannu Korner da sačini izvještaj o procesuiranju ratnih zločina na državnom nivou u BiH te da je uvid u dokumente potrebne da se sačini izvještaj bio britanskoj sutkinji onemogućavan i od Suda i od Tužilaštva BiH.

Debevec napominje da u to vrijeme, kada je međunarodna zajednica sačinjavala izvještaj o procesuiranju ratnih zločina na državnom nivou, nije bio predsjednik Suda BiH, ali da mu je poznato da Sud BiH nikada ni u čemu nije opstruirao dostavljanje dokumentacije sutkinji Joanni Korner.

"Konstatacije predsjednika Naše stranke su apsolutno netačne. To se može vidjeti na stranicama 30, 46, 47 i 60 izvještaja Joanne Corner, gdje se apostrofira djelovanje i saradnja Suda BiH. Izvještaj se odnosio na period 2014. i 2015. godine i sve kritike u tom izvještaju su se odnosile isključivo na Tužilaštvo BiH", kazao je Debevec za Klix.ba.

Dodao je kako je sutkinja Joanna Corner u tom periodu imala svoj ured u Sudu BiH, gdje su joj donošeni predmeti.

"Sve kritike su se odnosile na Tužilaštvo BiH na čijem čelu je bio Goran Salihović", zaključio je Debevec.