Ročište je danas
92

Ranko Debevec i Osman Mehmedagić izlaze iz pritvora, dalja sudbina ovisi o Sudu BiH

A. L.
Foto: Klix.ba / OSA
Foto: Klix.ba / OSA
Suspendovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić napuštaju zatvor u Vojkovićima s obzirom na to da nema zakonskog osnova za njihovo zadržavanje.

Njih dvojica su uhapšeni u decembru i proveli su u pritvoru ukupno tri mjeseca, a s obzirom na krivična djela koja im se stavljaju na teret i ne mogu duže od toga ostati iza rešetaka.

Naime, za krivična djela kod kojih je propisana kazna zatvora do 10 godina, osumnjičeni mogu u pritvoru ostati najduže tri mjeseca, a za teža krivična djela - do šest mjeseci u pritvoru. Krivična djela koja se njima dvojici stavljaju na teret pojedinačno ne prelaze 10 godina zatvora.

U 15 sati se održava novo ročište pred Sudom BiH u kojem je jedna od opcija za Tužilaštvo da traži određivanje novih mjera u vidu kućnog pritvora, što će vjerovatno i biti slučaj. Osim kućnog pritvora, moguće su i neke druge mjere zabrane, kao što je napuštanje mjesta prebivališta itd.

O svemu tome će odlučiti Sud BiH nakon održanog ročišta, u zakonski predviđenom roku.

Debevec i Mehmedagić se terete za krivična djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivanje sudije Suda BiH i zaposlenika radnika Tužilaštva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužilaštva BiH i Suda BiH, krivotvorenje isprava, primanje nagrade i drugih oblika koristi.