Sastanak
16

Ramljak ponovo u Sarajevu o krizi u Agrokoru

Klix.ba
Ante Ramljak
Ante Ramljak
Povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak u četvrtak će boraviti u Sarajevu gdje će s predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine razgovarati o stanju u posrnulom koncernu i planovima za njegov preustroj.

Ramljak će se u Sarajevu sastati s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

Riječ je o sastanku koji je najavljen tokom Ramljakovog boravka u BiH 27. aprila kada je i dogovoreno da on ponovo dođe u Sarajevo kada bude spreman plan za konsolidiranje stanja u Agrokoru i predstavi ga bosanskohercegovačkim dužnosnicima i privrednicima, prenosi Hina.

Kompanije-kćerke u BiH zapošljavaju više od 5.000 radnika Ramljak je tada stanje u Agrokoru opisao kao "alarmantno" najavivši kako će poduzeti sve mjere da se poslovanje stabilizira, a kriza ne prelije na druge zemlje regije.

Agrokorove kompanije-kćerke u BiH zapošljavaju više od 5.000 radnika, a najviše ih je u podružnici Konzuma koja je u našoj zemlji registrirana kao samostalni pravni subjekt.

Kompanije iz BiH koje su Konzumovi dobavljači iskazale su interes za nastavak suradnje, no žele sigurnost za redovne isplate dospjelih obveza kao i za izmirenje dosadašnjih dugova.

Procjene su kako Konzum dobavljačima iz Federacije BiH duguje blizu 66,5

miliona eura a onima iz Republike Srpske oko 2,8 miliona eura.