|

Ramiz Salkić: Nismo ni mi zadovoljni svim odlukama Ustavnog suda BiH, ali ih poštujemo

Ramiz Salkić: Nismo ni mi zadovoljni svim odlukama Ustavnog suda BiH, ali ih poštujemo
54
Piše: S. H.
3.12.2015. u 20:58
95
komentara
54

dijeljenja
Ramiz Salkić: Nismo ni mi zadovoljni svim odlukama Ustavnog suda BiH, ali ih poštujemo Ramiz Salkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Banjoj Luci je danas održan sastanak koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u Republici Srpskoj, gdje je raspravljano o trenutnoj političkoj situaciji u RS-u i položaju Bošnjaka, zatim o nedavnoj odluci Ustavnog suda BiH, ali i o nacrtu budžeta za 2016. godinu.
Komentarišući za Klix.ba zaključke donesene na sastanku, ali i trenutnu političku situaciju u RS-u, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić je istakao zabrinutost za Bošnjake koji su u svakom pogledu diskriminisani u manjem bh. entitetu.

"Potpuno su neprihvatljivi komentari da Ustavni sud donosi odluke isključivo u interesu Bošnjaka, jer na istoj sjednici kada je donesena odluka o 9. januaru, donesena je i odluka o neprihvatanju apelacije po Zakonu o prijavi prebivališta u BiH, koju je pokrenuo Klub Bošnjaka u domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Ovaj zakon je direktan udar na proces povratka, tj. na Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma", ističe Salkić.

S druge strane Salkić naglašava da Ustavni sud RS-a godinama radi suprotno Ustavu RS-a.

"Zbog takvog stanja u sudstvu RS-a sve odluke o povredi vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka su odbačene. Osim toga, Vlada RS-a provodi diskriminaciju nad Bošnjacima, imamo policijske pretrese, zastrašivanja, ograničenu slobodu kretanja i na sve to nadležni organi ostaju nijemi", istakao je Salkić za Klix.ba.
Prijavi grešku


Komentari (95)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...