BiH
8

Ramiz Džaferović ponovo oslobođen optužbi

Piše: E. F.
Ramiz Džaferović (Foto: Ariv/Klix.ba)
Ramiz Džaferović (Foto: Ariv/Klix.ba)
Ramiz Džaferović, bivši direktor Porezne uprave FBiH i Razvojne banke FBiH, oslobođen je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu optužbi da je zloupotrijebio svoje ovlasti tokom 1997. i 1999. godine, dok je bio na funkciji generalnog direktora Federalne porezne uprave, te na taj način za oko tri miliona KM oštetio više kantonalnih buždeta.

Riječ je o obnovljenom postupku koji se vodi jer je Vrhovni sud FBiH iz proceduralnog razloga ukinuo oslobođajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu od 24. juna 2011. godine, te je ovaj predmet vratio na ponovno suđenje.

Adisa Zahiragić, predsjednica sudskog vijeća u ovom predmetu kazala je da je presuda ponovo oslobađajuća zbog toga što Sud smatra da Džaferović nije zloupotrijebio ovlasti i položaj.

Optužnica Džaferovića tereti da je kao čelnik Porezne uprave FBiH prekoračio vlastite ovlasti, te omogućio protupravno stjecanje imovinske koristi Zavodu za platni promet od oko tri miliona KM, čime je oštećeno više kantonalnih budžeta.

Džaferović je u petak nakon oslobađajuće presude novinarima rekao da se ne osjeća krivim i da nije prekoračio ovlasti.

"Očigledno nekome smeta što sam pomogao Goraždu, koje je u to vrijeme bilo u teškoj situaciji“, istakao je Džaferović.

Tužilac Enes Kamenica je rekao da će Tužilaštvo ponovo podnijeti žalbu, te da odluku Suda ne može komentarisati.

Upitan da prokomentariše kritiku koju je sudinica Zahiragić uputila na račun Tužilaštva, rekavši da nisu dobro pripremili predmet, Kamenica nije htio komentarisati, objasnivši da će sve biti napisano u žalbi.