BiH
18

Džaferović nakon smjene: Ovo je pohod na pljačku Razvojne banke, žele ovladati milionima

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Cilj današnje sjednice Nadzornog odbora je pohod na pljačku Razvojne banke", izjavio je danas Ramiz Džaferović, koji je danas smijenjen sa funkcije direktora ove banke.

Džaferović je dodao da se radi o političkom nalogu i želji da se ovlada milionima sa računa Razvojne banke. Rekao je da je potpredsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH Borislav Trlin, navodno, bio politički komesar SDP-a ispred Vlade FBiH koji je koordinirao i vršio pritiske u banci.

Džaferović je zatražio javno da se zaštiti državna imovina kod pravnih lica.

"Ja sam prisustvovao glasanju o mojoj smjeni i imenovanju zamjenika predsjednika uprave. Komentar na tu odluku Nadzornog odbora je da će Uprava tražiti zakonsku zaštitu, jer je ta odluka nezakonita. Sazvana je mimo Poslovnika o radi NO. U ovoj situaciji u kojoj je uprava Razvojne banke, ne može doći ni do kakvih smjena. Može doći do razrješenja dužnosti, ali samo ukoliko je predsjednik bolestan", pojasnio je Džaferović novinarima.

Na pitanje o razlozima njegove smjene, kazao je da razlog ne zna, ali i da nikakav razlog ne može ni postojati.

"Izvještaji o poslovanju banke su usvojeni u maju i nama je indirektno produžen mandat do izbora nove Uprave. Dogovor je bio da se ne vrši nikakvo nasilje kao što je pokušano 2012. godine, gdje sam ja štiteći zakonitost rada banke, tražio da se ta odluka stavi van snage. To se nažalost evo opet dešava", rekao je.

Komentirajući pozadinu ovih dešavanja, Džaferović je rekao da je u maju 2012. godine od Skupštine tražio razrješenje dužnosti i tražio je da se raspiše konkurs za upravu i to šest mjeseci prije kraja mandata.

"Taj konkurs je raspisan, ali nije nikada okončan zbog turbulencija između SDA i SDP-a. Nakon novembra mjeseca je došlo do situacije da su vršeni pritisci SDA na mene, imenom i prezimenom Adila Osmanovića i Jerke Lijanovića, koji su tražili da se u banci provodi nezakonita radnja, a to je da se odobravaju nezakoniti krediti. Ista situacija se desila i 2014. godine", izjavio je Džaferović.

Premijeru je, kako je rekao, u aprilu predlagao da se ne usvoje izvještaji o poslovanju Razvojne banke, jer su to političke odluke, već da se raspiše konkurs i imenuje zakonom propisana uprava.

"Izvještaje o poslovanju kontroliše Agencija za bankarstvo i prolazili su međunarodne finansijske institucije bez ijedne primjedbe. Ne postoji niti jedna materijalna greška koja bi se mogla dovesti u pitanje. Obaviješten sam da se sinoć iznosi dokumentacija iz banke, iako sistem ne dozvoljava iznošenje niti jednog dokumenta", kazao je Džaferović.

S obzirom da je odluka o njegovoj smjeni nezakonita i nelegalna, Džaferović će tražiti mjeru Suda da se odluka stavi van snage.

Džaferović je istakao da je Federalnoj upravi policije danas uputio zahtjev za izlazak na lice mjesta i izuzimanje orginalne dokumentacije po predmetima : kreditni zahtjev društva SAZ Monting d.o.o Maglaj, kreditini zahtjev društva Kera steel team , kreditni zahtjev društva Krivaja Zavidovići , kreditni zahtjev društva Pretis d.d. Vogošća, kreditni zahtjev duuštva GIKIL, a tu su i i još neki predmeti, jer postoji sumnja da bi originalna dokumentacija mogla biti otuđena ili uništena.

Rekao je i da je u Razvojnoj banci od septembra 2006. godine, od kada je sminjena Uprava, kapital povećan za 73 miliona KM, aktiva za 104 miliona KM, a kreditni portfolio za 85 miliona KM. Naplativost je između 95 i 97 posto za svaku poslovnu godinu Razvojne banke FBiH.