BiH
65

Smijenjen Ramiz Džaferović

Klix.ba
Ramiz Džaferović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Džaferović na konferenciji za novinare poslije današnje smjene (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nadzorni odbor (NO) Razvojne banke FBiH smijenio je na današnjoj sjednici dugogodišnjeg direktora te banke Ramiza Džaferovića, javlja reporter Klix.ba.

Članovi Nadzornog dobra Razvojne banke FBiH, koji su danas smijenili Džaferovića su: Aid Berbić, Ružica Ćurković, Ivica Musić, Semir Fejzić, Amir Karalić, Ivica Knezović i Sejfo Ušanović.

Džaferović je nakon smjene govorio na konferenciji za novinare. Reporter Klix.ba javlja da je Džaferović, uz ostalo, rekao da je "smijenjen nelegalno" i da će na sudu blokirati navedenu odluku.

Premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić je nešto prije u izjavi za Klix.ba oštro odbacio navode direktora Džaferovića koji je medijima kazao da je iz te banke "iznio dokaze o Nikšićevom kriminalu", te da je ovo "pohod Nikšića u pljačku banke".

Naime, Džaferović je u ponedjeljak navečer, nakon što je dobio informacije o mogućoj smjeni, naredio saradnicima da iz spomenute banke iznesu dokumentaciju. Policija je intervenirala jer zaštitar Dragan Azinović nije dozvolio iznošenje bilo kakvih dokumenata. Kako saznajemo, revoltiran takvim postupkom, Džaferović je Aznoviću dao otkaz.

"Sve tvrdnje Ramiza Džaferovića koje iznosi i koje će, bez sumnje, nastaviti iznositi u vezi sa mojim navodnim postupcima prema njemu i Razvojnoj banci FBiH su laž i obmana na koje je Džaferović, nažalost, već navikao javnost. Neka se ne brine za bilo kakvu dokumentaciju banke i ovim ga putem ohrabrujem da je što prije ustupi tužilaštvu i policiji, da se slučajno ne bi izgubila ili da slučajno ne bi došlo do nestanka orginala, o čemu Džaferović ima itekakvog iskustva", kazao je Nikšić.

Dodao je kako "nije ni očekivao da će pokazati barem malo dostojanstva i napustiti funkciju sa koje je davno trebao otići zbog isteka mandata".

"Ali sa ovim što radi i izjavljuje je definitno prešao granicu dobrog ukusa. Nikada nisam krio da sam kao premijer učinio sve što je bilo u mojoj moći da sredstva Razvojne banke dođu do firmi poput Hidrogradnje, Krivaje, Konjuha, Pretisa, Terminala ili drugih državnih firmi koje su bačene na koljena upravo zbog toga što ranije vlasti nisu stvorile mogućnosti da im se odobravaju krediti Razvojne banke, koja valjda treba da služi i za finansiranje ovakvih projekata. Na to sam bio i ostat ću ponosan. Drago mi je što će i radnici ovih firmi sada uvidjeti koliko je mukotrpno bilo doći do tih sredstava zbog raznih džaferovića, ali je došlo vrijeme da se oni sklone i da prestane praksa privatizacije državnih institucija", izjavio je Nikšić za Klix.ba.