Kantonalni sud Sarajevo
0

Ramiz Džaferović oslobođen optužbi

FENA
Ramiz Džaferović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo izreklo je danas presudu kojom je Ramiz Džaferović (1959.), bivši generalni direktor Federalne porezne uprave i rukovodilac njenog centralnog ureda, oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlasti iz 1997. i 1999. godine.

Prvostepenom presudom Džaferović je oslobođen optužbi iz 1997. po tački 1. precizirane optužnice da je kao generalni direktor Federalne porezne uprave preuzeo ulogu prvostepenog organa te prekoračio vlastite ovlasti i omogućio stjecanje imovinske koristi Zavodu za platni promet od 3.023.132 KM.

Istovremeno, oslobođen je i inkriminacija sadržanih u tački 2. optužnice, da je u istom svojstvu 20. decembra 1999. naložio preduzeću "Energoinvest-Energopetrol" da iznos od 1.648.816 KM (putarinu) uplati na račun budžeta Bosanskopodrinjskog kantona, čime su za isti iznos navodno oštećeni federalni i budžeti kantona.

Sudsko vijeće u ovom predmetu smatra da Tužilaštvo nije dokazalo spomenute optužbe te da je cijela optužnica zasnovana na pretpostavkama, odnosno na dva "sporna" upravna akta (zaključka i rješenja) koje je Džaferović donio i potpisao.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Adisa Zahiragić navodi da u ovom slučaju ne postoje elementi neophodni da bi se jedan postupak okvalificirao kao prekoračenje ovlasti, odnosno da nije dokazano da je Džaferović vršio radnje iz nadležnosti nekog višeg organa, ili poduzeo radnje iz nadležnosti drugog organa ili službe, ili da mu je za određene radnje trebalo nečije odobrenje.

Naprotiv, Vijeće smatra da je Džaferović postupao u skladu s vlastitim ovlastima u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH, kojim su generalnom direktoru propisane velike ovlasti te da preuzimanjem uloge prvostepenog organa nije prekoračio vlastite ovlasti.

Vijeće je mišljenja da se bivšem generalnom direktoru Federalne porezne uprave i rukovodiocu Centralnog ureda te uprave stavljalo na teret nešto što je zapravo bilo u okviru njegovih ovlasti.

Iz zaključaka sadržanih u obrazloženju presude proizilazi da je u pogledu tačke 1. postojala saglasnost Federalnog ministarstva finansija da Zavod za platni promet ne obračunava porez na dodatna primanja uposlenika (nalaz i mišljenje vještaka), odnosno da je navodno oštećeni porezni obveznik "Energoinvest-Energopetrol" imao priliku pokrenuti upravni spor, ali da to nije učinio (tačka 2. optužnice).

Džaferović je u izjavi za medije naglasio da je bio izložen harangi od Federalne finansijske policije, odnosno čelnika te institucije, te najavio da će zadovoljštinu zatražiti na sudu.

Tužilaštvo je najavilo da će uložiti žalbu na nepravomoćnu oslobađajuću presudu nakon što dobije pisani otpravak tog akta.