Institut iz Kanade
143

Ramić: Crnadku smeta bosanski jezik, a ne smetaju mu diplomate koji negiraju BiH

Klix.ba
Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanade, reagirao je na vijest da se mobilna aplikacija Pravopisa bosanskog jezika mora povući iz upotrebe u konzularnom predstavništvu BiH u Americi.

Podsjetimo, Ambasada BiH u Washingtonu je po instrukciji ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka sa zvanične stranice uklonila aplikaciju Pravopisa bosanskog jezika.

"Bosanski jezik ima svoje utemeljenje u stotinama godina historije države BiH. On je sebe kroz prošlost nazvao bosanskim i on je, primarno, jezik bošnjačkih naroda, ali i svih onih koji BiH doživljavaju kao svoju domovinu.Bosanski jezik je i jezik bosanskog duha i ideja Bosne, koji se najbolje izražavaju u i sa tim jezikom", saopćio je Ramić.

Dodao je da je kontinuirano negiranje bosanskog jezika je jedan od ključnih segmenata velikosrpske politike.

"Negiranja bosanskog jezika je još jedan dokaz nemogućnosti opstojanj entiteta nastalog na genocidu, dobrano homogeniziranom, s permanentnom separatističkom intencijom. To je jedan od bitnih ciljeva srpskog historijskog pamćenja za nastavak morbidne velikosrpske ideologije i glavno oruđe u izvrtanju historijskih činjenica za ciljano debljanje i učvršćavanje granica manjeg bosanskohercegovačkog entiteta", istaknuo je Ramić, te je dodao:

"Vama ministre smeta aplikacija Pravopisa bosanskoga jezika objavljena na web stranici Ambasade BiH u Vašingotonu, a ne smeta postavljanje diplomata koji negiraju državu BiH, a veličaju manji entitet. Ne smetaju Vam karte u diplomatskim predstavništvima na kojima se umjesto države BiH nalazi manji entitet, ne smeta Vam što mnogi ambasadori BiH potpunu ignoriraju bošnjački dijasporu uključujući i vas, ne smetaju vam diplomate sumnjive ratne prošlosti i bez ikakvog diplomatskog iskustva", saopćio je Ramić.

Dodao je da je ovakvo "nehumano naređenje najbolja reklama i promocija za Pravopis bosanskog jezika".