Razgovor s imamom
58

Ramazan u vezirskom Travniku: S nestrpljenjem se čekaju vrući somuni i top s tvrđave

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Iako vjernici ramazan obilježavaju shodno epidemiološkim mjerama, mjesec posta ima svoje čari, posebno ako o njemu govorimo u vezirskom gradu Travniku.

Dok prolazite centrom Travnika nećete moći ne osjetiti miris somuna koje vrijedne ruke pekara pripremaju u prediftarsko vrijeme kako bi na soframa bili topli i ugodni za jelo. Kafići su prazni, tišina na glavnoj šetnici izražena poslije 18 sati, kada je zabranjeno kretanje vozila, a džamije širom otvorene za sve putnike koji bi trebali odmoriti i obaviti molitvu.

Težak je ovaj ramazan za mnoge, jer nema okupljanja i porodičnih druženja, kao ni iftara, a ni teravih-namazi u džamijama nisu toliko posjećeni. U neparnim noćima posljednje trećine ramazana klanjali bi se i noćni namazi, uglavnom od 22 sata pa do sehurskog vremena, ovisno o tome u kojoj džamiji, ali zbog policijskog sata ni toga neće biti.

Ipak, glavni travnički imam Salih ef. Indžić u razgovoru za Klix.ba kaže da se trude da ramazanski duh bude što ljepši te da atmosfera u Travniku ne zamre.

"Mukabele se uče i prate, namazi klanjaju uglavnom s manjim brojem klanjača, kandilji obasjavaju naše munare, džemate i mahale, top koji oglašava kraj posta puca sa Staroga grada... Nije onako kako smo navikli, ali šta je - tu je", kaže Indžić.

Dodaje da su reducirali dužinu trajanja ramazanskih aktivnosti, broj aktivnosti ili broj učesnika u njima.

"Zbog restrikcija vezanih za kretanje u noćnim satima smanjen je broj džamija u kojima se organizirano klanja teravih-namaz, a i tamo gdje se klanja to je s veoma malim brojem osoba. Mukabele se uče, centralna je hafiska mukabela u Šarenoj džamiji. Nedostaju nam predavanja pred teravije, obilasci džemata, iftarska druženja, razni programi na kojima se okupljao veći broj prisutnih... No, to nadoknađujemo drugim aktivnostima koordinatora koji su nam predložili razne inovativne sadržaje poput iftara na kućna vrata, kratkih poruka imama, mladih mekteblija i drugih na društvenim mrežama, mektebskog iftara na kućna vrata i sl. Podjela prehrambenih paketa je već stalna pohvalna praksa Odjela za društvenu brigu, Mreže mladih i drugih koordinatora", dodaje naš sagovornik.

Tuga na licima vjernika je itekako vidljiva kako se primiče kraj ramazana, ali Bajram je radost, istinska, za onog koji je 30 dana postio od hrane i ružnog ponašanja i govora.

"Kako se bliži kraj ramazana, tuga na licima vjernika će biti sve više primjetna. No, uvijek ističemo i to da ramazan i nije tako kratak ukoliko se dobro isplanira i iskoriste mogućnosti koje nam pruža. Posebno ova posljednja trećina", govori Indžić.

Označavanje kraja posta s travničke tvrđave i ove godine signalizira top koji često mještane Travnika podsjeti i na poznatu anegdotu.

"Ima jedna anegdota vezana za ovu temu, u kojoj se kaže da je s travničke tvrđave pucao top kad god bi vezir pogubio nekog uglednika. Sjede, tako, muž i žena na sećiji i gledaju kroz prozor, kad u tom trenutku pukne top. Žena će na to mužu: 'Hvala Bogu pa mi ti nisi kakav čo'jek!'", ispričao nam je Indžić te na kraju razgovora svim vjernicima poručio da budu ustrajni:

"Poslanik, a.s., nam veli da se djela vrednuju prema njihovom završetku. Treba biti ustrajan do samoga kraja, čak i pojačati intenzitet ibadeta. Iskoristiti blagodati i prilike koje nam pruža Lejletu-l-kadr. Postom, namazom, dovom i Kur'anom smo očistili duše, sadakom, zekatom i sadekatul-fitrom imetak... Oplemenili se, iznova obnovili energiju za daljnje životne korake. Ustrajnost u vjeri, u činjenju i proklamovanju dobra i nakon ramazana je karakteristika istinskog vjernika."