BiH
0

RAK reagovao na medijska izvještavanja o saopćenju “Croatia Libertasa”

FENA
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) reagirala je danas što su mediji bez provjere prenijeli konstatacije iz saopćenja nevladine organizacije "Croatia Libertas” o tome da RAK dopušta, između ostalog, da se “Srbi i Hrvati nazivaju četnicima i ustašama”.

To su netačne i nepotpune informacije "Croatia Lobertasa", a cilj je da zloupotrebom medijskog prostora bude narušen kredibilitet Agencije i javnost dezinformirana, navodi RAK.

"U cilju tačnog informisanja javnosti, ali i medija koji su prenijeli ovu informaciju bez provjere navoda u Agenciji, pojašnjavamo sljedeće: u saopštenju NVO 'Croatia Libertas' ne navode se nazivi programa, ne navode se datumi, kao ni ostali podaci na osnovu kojih bi se sa sigurnošću moglo utvrditi o čemu se radi.

Iznose se samo konstatacije da Agencija dopušta, između ostalog, da se 'Srbi i Hrvati nazivaju četnicima i ustašama'.

Uvidom u brojne prigovore koje je Leo Pločkinić u ime 'Croatia Libertasa' i u svoje ime podnosio Agenciji, ustanovljeno je da se samo jedan odnosio na program u kojem je on nazvan 'deklariranim ustašom'.

Radilo se o prilogu u političkom magazinu '60 minuta' emitovanom 30. novembra 2009. godine, u kojem je Leo Pločkinić tek usputno spomenut.

Agencija je zaključila da spornim prilogom nije prekršen Kodeks o emitovanju RTV programa, a Leo Pločkinić je upućen da zaštitu ličnih interesa potraži pred nadležnim sudom", citat je iz saopćenja RAK-a.

Ta agencija dalje navodi da stanice imaju pravo da se u svojim programima bave i istražuju teme od interesa za javnost, što je dužnost i obaveza medija u demokratskom društvu, posebno javnih servisa.

Agencija nema mandat da ulazi u izbor tema i način njihove realizacije budući da su ovi segmenti isključivo u domenu svake stanice te da može reagovati tek u slučaju kad je emitovanim programom počinjeno kršenje relevantnih pravila i propisa.

Također, pluralistička demokratija i sloboda političke debate zahtijevaju da javnost bude informisana o pitanjima od općeg značaja, što podrazumijeva pravo medija na prenošenje negativnih informacija i kritičkih mišljenja o javnim ličnostima, kao i pravo javnosti da ih sazna, naglašava RAK.

"U tom smislu, posebno naglašavamo da se odredbe pravila i propisa koje primjenjuje regulator u kontekstu uslovne funkcije zaštite ličnog interesa može opet posmatrati samo u svjetlu zaštite opšteg interesa, imajući u vidu da Agencija ne odlučuje direktno o zaštiti ličnih interesa pojedinaca s obzirom na to da ovo pitanje spada u nadležnost sudova te ih Agencija s tog aspekta ni ne razmatra”, navode iz RAK-a.

Na kraju, RAK ističe da je Leo Pločkinić u vezi sa spornim prilogom već podnio tužbu za klevetu i spor izgubio, što u spomenutom saopćenju nije naveo, već naprotiv prijeti podnošenjem tužbi.