{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RAK reagovao na medijska izvještavanja o saopćenju “Croatia Libertasa”

F
16.3.2011. u 18:50
0
1
RAK reagovao na medijska izvještavanja o saopćenju “Croatia Libertasa”
0
RAK reagovao na medijska izvještavanja o saopćenju “Croatia Libertasa”
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) reagirala je danas što su mediji bez provjere prenijeli konstatacije iz saopćenja nevladine organizacije "Croatia Libertas” o tome da RAK dopušta, između ostalog, da se “Srbi i Hrvati nazivaju četnicima i ustašama”.
To su netačne i nepotpune informacije "Croatia Lobertasa", a cilj je da zloupotrebom medijskog prostora bude narušen kredibilitet Agencije i javnost dezinformirana, navodi RAK.

"U cilju tačnog informisanja javnosti, ali i medija koji su prenijeli ovu informaciju bez provjere navoda u Agenciji, pojašnjavamo sljedeće: u saopštenju NVO 'Croatia Libertas' ne navode se nazivi programa, ne navode se datumi, kao ni ostali podaci na osnovu kojih bi se sa sigurnošću moglo utvrditi o čemu se radi.

Iznose se samo konstatacije da Agencija dopušta, između ostalog, da se 'Srbi i Hrvati nazivaju četnicima i ustašama'.

Uvidom u brojne prigovore koje je Leo Pločkinić u ime 'Croatia Libertasa' i u svoje ime podnosio Agenciji, ustanovljeno je da se samo jedan odnosio na program u kojem je on nazvan 'deklariranim ustašom'.

Radilo se o prilogu u političkom magazinu '60 minuta' emitovanom 30. novembra 2009. godine, u kojem je Leo Pločkinić tek usputno spomenut.

Agencija je zaključila da spornim prilogom nije prekršen Kodeks o emitovanju RTV programa, a Leo Pločkinić je upućen da zaštitu ličnih interesa potraži pred nadležnim sudom", citat je iz saopćenja RAK-a.

Ta agencija dalje navodi da stanice imaju pravo da se u svojim programima bave i istražuju teme od interesa za javnost, što je dužnost i obaveza medija u demokratskom društvu, posebno javnih servisa.

Agencija nema mandat da ulazi u izbor tema i način njihove realizacije budući da su ovi segmenti isključivo u domenu svake stanice te da može reagovati tek u slučaju kad je emitovanim programom počinjeno kršenje relevantnih pravila i propisa.

Također, pluralistička demokratija i sloboda političke debate zahtijevaju da javnost bude informisana o pitanjima od općeg značaja, što podrazumijeva pravo medija na prenošenje negativnih informacija i kritičkih mišljenja o javnim ličnostima, kao i pravo javnosti da ih sazna, naglašava RAK.

"U tom smislu, posebno naglašavamo da se odredbe pravila i propisa koje primjenjuje regulator u kontekstu uslovne funkcije zaštite ličnog interesa može opet posmatrati samo u svjetlu zaštite opšteg interesa, imajući u vidu da Agencija ne odlučuje direktno o zaštiti ličnih interesa pojedinaca s obzirom na to da ovo pitanje spada u nadležnost sudova te ih Agencija s tog aspekta ni ne razmatra”, navode iz RAK-a.

Na kraju, RAK ističe da je Leo Pločkinić u vezi sa spornim prilogom već podnio tužbu za klevetu i spor izgubio, što u spomenutom saopćenju nije naveo, već naprotiv prijeti podnošenjem tužbi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: