{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RAK: Predstoji rebalans cijena telefonskih usluga

N
23.12.2004. u 21:57
0
0
RAK: Predstoji rebalans cijena telefonskih usluga
0
RAK: Predstoji rebalans cijena telefonskih usluga
Rebalans cijena telefonskih usluga, koji će omogućiti približavanje cijena domaćih i međunarodnih poziva, stupit će na snagu polovinom sljedeće godine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Regulatorne agencije za komunikacije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
To približavanje cijena trajat će pet godina, a za rezultat će imati povećanje cijena u unutarnjem prometu, a smanjenje u međunarodnom. Planirano je i izjednačavanje cijena za fizičke i pravne osobe te smanjenje broja zona razgovora, čime će se BiH približiti standardima EU-a.

“Mi ćemo operaterima u BiH predložiti da uspostave socijalne pakete koji bi zaštitili penzionere, invalide i druge socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Tim paketima bi, između ostalog, bio predviđen i određen broj besplatnih poziva u okviru pretplate”, rekao je Fikret Kasumagić, direktor Sektora za telekomunikacije RAK-a.

Iz RAK-a je najavljeno da će od 17. januara početi ponuda raspoloživih i koordiniranih frekvencija za radio i TV postaje, i to uglavnom za ruralna područja i dijelove koji nisu u mogućnosti da vide određene emitere.

“Također ćemo nastaviti pratiti razvoj tržišta, ispitat ćemo ključne pravce u emitiranju, raditi na poboljšanju domaće produkcije u svim segmentima i završiti proces davanja dozvola komercijalnim TV stanicama. Osim toga, bit će nastavljen proces privatizacije javnih elektronskih medija, a radit ćemo i na izradbi novih pravila i kodeksa, koji će biti harmonizirani s evropskim konvencijama”, istaknula je Dunja Mijatović, direktorica Sektora za emitiranje.

Rukovoditelji RAK-a naveli su da polovinom iduće godine treba stupiti na snagu i pravilo o interkonekciji, koje treba urediti odnose međusobnih naplaćivanja između operatera, te da će biti započet proces javnog nadmetanja za dobivanje frekvencija u obimu od 3,5 gigaherca, čime će biti omogućeno stvaranje novih operatera u bežičnoj telefoniji i komunikacijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: