{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RAK naredio RTRS-u da obustavi nelegalno emitovanje putem digitalnog signala

F
15.4.2013. u 16:47
0
2
RAK naredio RTRS-u da obustavi nelegalno emitovanje putem digitalnog signala
0
RAK naredio RTRS-u da obustavi nelegalno emitovanje putem digitalnog signala
Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) izrekla je 12.aprila privremenu mjeru Radio televiziji Republike Srpske (RTRS), kojom se nalaže obustava nelegalne emisije televizijskog programa putem digitalnog signala.
Agencija je utvrdila da RTRS vrši emisiju TV programa na 32. kanalu, po standardu DVB-T sa MPEG4 kompresijom, sa stuba RTRS-a koji se nalazi na zgradi “Integrala”, u Banjoj Luci. Agencija nije izdala saglasnost RTRS-u za korištenje ove frekvencije, niti je dobila validan zahtjev za korištenje ove frekvencije.

Ovo je drugi put da RTRS koristi frekvencije u svrhu digitalnog emitovanja bez saglasnosti Agencije.

Vodeći se nadležnostima iz Zakona o komunikacijama, državne Strategije prelaska s analognog na digitalno zemaljsko emitovanje, koju je Vijeće ministara BiH usvojilo 17. juna 2009. godine, Agencija je 23.5.2012. donijela Odluku o načinu korištenja Multipleksa A, koja između ostalog propisuje da će "Javni RTV servisi zajednički podnositi usaglašene tehničke zahtjeve za digitalno zemaljsko emitovanje, te da se zahtjevi podnose putem odbora Sistema".

U konkretnom slučaju, odbor Sistema nije dostavio usaglašeni zahtjev za zemaljsko digitalno emitovanje, saopćeno je iz RAK-a.

Regulatorna agencija za komunikacije će nastaviti da primjenjuje nadležnosti propisane Zakonom o komunikacijama BiH, radi sprječavanja nelegalnog korištenja frekventnih resursa BiH, te onemogućavanja drugih aktivnosti koje su u suprotnosti sa zakonskim propisima u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: