Analogni signal
139

RAK izdao nalog za gašenje pojedinih TV predajnika, medijske kuće tvrde da je odluka politička

V. K.
Televizijske stanice se našle u problemu (Foto:Shutterstock)
Televizijske stanice se našle u problemu (Foto:Shutterstock)
Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) počela je sa sprovođenjem odluke o gašenju analognog TV signala u BiH što je naišlo na negodovanje pojedinih TV stanica koje tvrde da je odluka o gašenju politička.
Kako je naveo RAK, gašenje analognog TV signala u BiH direktna je posljedica zahtjeva koji je u aprilu ove godine stigao iz HAKOM-a, regulatornog tijela Hrvatske, i kojim se traži otklanjanje smetnji koje dolaze sa teritorije BiH i koje ometaju uvođenje 5G mreže na konkretnim frekvencijskim resursima u Hrvatskoj.

"Analogne frekvencije više nisu tehnološki standard koji štiti Međunarodna unija za telekomunikacije, i njihova koordinacija se ne vrši još od 2015. godine. Indirektno, gašenje analognih predajnika tokom kalendarske 2021. godine na ovakav ubrzan način posljedica je činjenice da BiH nije blagovremeno završila realizaciju strategije prelaska na digitalno TV emitovanje, kao svoju preuzetu i ratifikovanu međunarodnu obavezu, o čemu je Agencija godinama upozoravala sve učesnike u ovom procesu", saopćio je RAK.

Slijedom navedenog, Agencija je kako ističe, prije skoro pet mjeseci informisala asocijacije nosilaca dozvola o pristiglom zahtjevu iz Hrvatske, po kojem BiH mora postupiti u skladu sa ratifikovanim međunarodnim obavezama.

"Ovim povodom, Agencija se pojedinačno obratila svim nosiocima dozvola, javnim RTV servisima i komercijalnim TV stanicama, i informisala ih o očekivanom i obavezujućem slijedu tehnoloških koraka u aktuelnim okolnostima. Agencija je u međuvremenu održala i pojedinačne sastanke sa predstavnicima emitera, na kojima je najavila i informisala nosioce dozvola o kalendaru gašenja analognog signala, koji obuhvata 171 predajnik širom BiH, i koji se sukcesivno mora realizovati počev od 01. jula do 31. decembra ove godine", saopćili su.

Također, ističu kako su TV stanice bile obaviještene o ovoj odluci znatno ranije.

"Napominjemo da je svim TV stanicama u BiH, također prije nekoliko mjeseci, bila dostavljena lista spornih predajničkih lokacija, tako da te lokacije i predviđeni datumi gašenja od samog početka nisu predstavljale tajnu za nosioce dozvola. U konkretnom slučaju, riječ je o ukupno 26 javnih i komercijalnih TV stanica u BiH koje imaju obavezu gašenja analognih predajnika, a među njima su i javni RTV servisi", navodi se u saopćenju RAK-a.

Ipak, pojedine televizijske stanice ističu kako odluka o gašenju televizijskog signala nema veze sa prelaskom na digitalni signal već je isključivo vezana za politiku. Na odluku o gašenju signala naročito se osvrnula BN televizija koja ističe kako je ovom odlukom najviše oštećena te da ostaje bez 50 posto zemaljskog signala.

"Objašnjenje za ovo gašenje je smetnja Hrvatskoj, zbog čega je BN TV primorana da 1.septembra isključi predajnike u Novom Gradu, Odžaku i Zvorniku, a od 1. oktobra to mora da uradi i u Bijeljini, Doboju i na Kozari. Krajem godine BN TV predajnike mora isključiti i u Boljaniću, Tesliću, Novom Goraždu", saopćeno je iz ove medijske kuće.