BiH
0

Rajko Dukić odbio gostovati na televiziji BN, a zatim podnio tužbu

Piše: S. H.
Predsjednik Boksita Rajko Dukić prilikom otvaranja novih pogona ove kompanije
Predsjednik Boksita Rajko Dukić prilikom otvaranja novih pogona ove kompanije
Rajko Dukić, direktor kompanije Boksit iz Milića podnio je tužbu nadležnom sudu u Vlasenici protiv RTV BN Bijeljina, direktora i glavnog i odgovornog urednika RTV BN Vladimira Trišića i Suzane Rađen-Todorić, glavne i odgovorne urednice informativnog programa RTV BN.

U obrazloženju tužbe Rajko Dukić je istakao kako je glavni razlog za to, iznošenje neistina na račun firme Boksit i njenog direktora koje je spomenuta televizija objavljivala u svojim informativnim emisijama.

"Tek nakon objavljivanja tvrdnji jedne strane zatražili su, na način kako to nije uobičajeno, komentar, odnosno dali su mogućnost i drugoj strani da iskaže svoj stav prema raznim optužbama na račun Kompanije Boksit i njenog predsjednika, koje su već plasirane u javnost", navodi se u obrazloženju.

Televizija BN poslala je Rajku Dukiću molbu za gostovanje u emisiji "Sve u 3" koja će biti emitovana 7. novembra. Pored Dukića u emisiju su pozvani Jelena Simić, radnica kompanije Boksit koja je jedina progovorila o mobingu u toj kompaniji i testiranju na poligrafu, pravnik i psihijatar, s ciljem da se predstavi priča koja je posljednjih dana aktuelna.

Dukić je optužio televiziju BN da su prekršili novinarsku etiku jer nisu u cijelosti objavljivali demantije kojima je Dukić reagirao na iznesene tvrdnje, već samo dijelove izvučene iz konteksta.

Rajko Dukić je jedan od najkontroverznijih biznismena u RS-u, a javnosti je postao poznatiji nakon nekoliko odluka koje je donio u kompaniji Boksit, među kojim je i ta da radnici moraju pročitati njegove četiri knjige. Preporučene knjige za čitanje su "Tri uspješne priče", "Veliki brat", "Milići u pet priča" i "Postdejtonska vlast i bezvlašće ili hronika jednog vremena".

Posljednja afera koja se veže za Dukića je testiranje radnika na poligrafu zbog sumnji da su odavali važne informacije.