BiH
0

Raiffeisen i Western union doniraju 20 hiljada dolara za škole u BiH

FENA
Raiffeisen banka i Western Union fondacija počeli su doniranje nastavnih učila i opreme za nastavne kabinete u školama u Bosni i Hercegovini, u vrijednosti 20.000 američkih dolara (USD).

Prva donacija iz projekta "Knjigom na knjigu" uručena je Osnovnoj školi “Petar Petrović Njegoš” u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine za opremanje kabineta za tehnički odgoj, a tu su bila i i nastavna pomagala za geometriju, saopćeno je danas iz Raiffeisen banke.

Projekt pomoći za 12 škola u BiH, koji podrazumijeva nabavku knjiga za lektiru, udžbenika i priručnika za nastavnike, nastavnih materijala i učila te druge nastavne opreme, implementira humanitarna organizacija Hilfswerk Austria International.

"Zadovoljstvo mi je što smo u prilici podržati rad škola i unaprijediti nastavne procese u njima. Za realizaciju ovog projekta smo se odlučili imajući u vidu činjenicu da, nažalost, postoji značajan broj škola u kojima je otežano odvijanje nastave usljed nedostatka učila", istaknuo je Karlheinz Dobnigg, član uprave Raiffeisen banke, prilikom uručenja opreme.

Nogay Kanpolat, regionalni direktor Western Uniona za jugoistočnu Evropu, kazao je da Western Union fondacija nastoji podržati zajednice u kojima djeluje u svijetu i da pomaže obrazovanje kako bi pripremila mlade ljude "da uđu u radni svijet i podržala ih u njihovom putovanju ka boljem životu“ .

Ministar prosvjete u Vladi Republike Srpske Anton Kasipović istaknuo je da izuzetno cijeni i podržava društvenu odgovornost koju prepoznaje u radu Raiffeisen banke.

"Takve akcije su dobrodošle u svim sferama društva. Siguran sam da će donacija u vidu knjiga, računara i pribora za tehničko obrazovanje unaprijediti rad u ovim školama i zbog toga sam zahvalan rukovodstvu Raiffeisen banke, kao i podršci Western Union fondacije", izjavio je Kasipović.

Donatori sredstava su uz podršku Hilfswerk Austria Internationala, a u saradnji s nadležnim ministarstvima obrazovanja i prosvjete, definirali su škole širom Bosne i Hercegovine koje će biti obuhvaćene projektom.