KCUS
0

RAI TV osigurala 104.000 eura za Dječiju hirurgiju

FENA
KCUS
KCUS
Italijanska televizija RAI, putem određene emisije u decembru prošle godine, osigurala je 104.000 eura, a taj novac namijenjen je za potrebe Klinike za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), odnosno početak aktivnosti koje će trajati.

Na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom u utorak šef Klinike za dječiju hirurgiju Adnan Hadžimuratović kazao je da će to, u nekom budućem vremenu, značiti preseljenje Dječije hirurgije i formiranje instituta za majku i dijete na lokalitetu Jezero. On je naglasio dobru saradnju s kolegama iz Italije.

Generalni direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović kazao je novinarima da je toj donaciji prethodila jednogodišnja procedura koju je vodio šef Klinike dr. Adnan Hadžimuratović, a Klinika za Dječiju hirurgiju bi "u vremenu koje dolazi trebalo da bude smještena na lokalitetu Jezero gdje se već nalazi GAP (ginekologija, akušerstvo, pedijatrija)".

Ambasador u BiH Raimondo de Cardone istaknuo je da je donacija RAI TV nastavak dugogodišnje saradnje i pomoći koju italijanska vlada i narod imaju s KCUS-om, ali i BiH uopće, te izrazio nadu da će ta saradnja biti nastavljena bez obzira na složenu ekonomsku situaciju.

"Mnogo je projekata koji su otvoreni, nastavljamo raditi na njima. Radimo na teritoriji cijele BiH, a trudimo se stimulirati pojedinačne italijanske operatere, u ovom slučaju RAI, da BiH ostane u centru pažnje Italije i njenog naroda", kazao je ambasador De Cardona.

Preseljenje dječije hirurgije na lokalitet Jezero označeno je kao veliki finansijski poduhvat koji će zahtijevati pomoć Vlade Kantona Sarajevo (KS) i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a.