BiH
16

Raguž: Nije više dovoljna retorika, nego preuzimanje odgovornosti

Piše: E. Gorinjac
Martin Raguž
Martin Raguž
Visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini te komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn u petak će u zgradi Parlamenta BiH održati sastanak sa predsjednicima političkih stranaka u BiH.

Sastanku bi trebali prisustvovati Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik, Željko Komšić, Fahrudin Radončić, Mladen Ivanić, Martin Raguž, Petar Đokić i Marko Pavić.

Raguž, predsjednik HDZ-a 1990 za Klix.ba je potvrdio da će sastanak biti održan i da će mu on prisustvovati.

Ocijenio je da se radi o vrlo važnom sastanku te da je važno što se on održava neposredno nakon izbora Evropske komisije te izbora ključnih ljudi u EU, a naročito za ova dva presudna resora kada je u pitanju BiH, a to su sigurnost i vanjska politika te resor za proširenje.

"Iz toga što dolaze na sastanak iščitavam ohrabrujuću poruku da je među najvećim prioritetima njihovog angažamana i djelovanja kao novih osoba u Evropskoj komisiji i BiH, naročito što ovaj sastanak dolazi nakon službenog prihvatanja inicijative Njemačke i Velike Britanije vezano za put BiH ka EU, što je sada inicijativa EU. Takvo što je trebalo BiH kao ohrabrenje nakon predugog perioda stagniranja, pa rekao bih i nazadovanja", rekao je Raguž.

Predsjednik HDZ-a 1990 smatra kako je posjeta evropskih zvaničnika važna i u trenutku kada se u BiH konstituiraju vlasti na svim nivoima. Ocjenjuje da je njihov dolazak poruka da su vrata EU otvorena za BiH i poruka da trebamo iskoristiti priliku.

"Sastanak doživljavam kao manifestiranje naše odgovornosti da taj trenutak prepoznamo i suočimo se sa odgovornošću te prihvatimo iskreno partnerstvo, koje je zapravo strateško za BiH. Priliku ne smijemo propustiti. Unutar toga će se vidjeti ta agenda koja stoji pred BiH i koja bi trebala precizno detektirati sve ključne korake koje BiH treba poduzeti, ali sada sa većim manevarskim prostorom za samu BiH, a ne da se to radi na dosadašnji način kroz fiksiranje samo ova dva ključna politička pitanja Sejdić-Finci i mehanizam koordinacije. Oni svakako ostaju, ali u drugom vremenskom okviru s tim da se nama mogućnost korištenja fondova, serioznog partnerstva i stupanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu te dobivanja moguće aplikacije za status kandidata, otvara puno ranije ako partnerstvo istinski prihvatimo. To partnerstvo za mene i HDZ 1990 nema alternativu i ono je preventivno za dalju destabilizaciju BiH", ocijenio je Raguž.

Ova posjeta je značajan iskorak u odnosima BiH i EU te je u obostranom interesu.

"Jasan je interes da se jugoistok Evrope stabilizira, jer vidimo kakva su događanja u Ukrajini i koji sve scenariji mogu proisteći iz toga", dodaje Raguž.

Deklarativno, političari u BiH su objeručke prihvatili inicijativu Velike Britanije i Njemačke, ali sada će njihova ozbiljnost i spremnost da rade na putu BiH ka EU doći na testiranje.

"To je ključno pitanje. I u petak ću reći na sastanku ono što sam rekao nedavno i na sastanku sa 28 ambasadora zemalja članica EU. Potpisivanje izjava svih nas o spremnosti prihvatanja ove evropske agende i partnerstva mora biti početni korak testiranja kredibilnosti svih nas. Nije više dovoljna retorika, nego preuzimanje odgovornosti, bez obzira ko činio te strukture vlasti u Vijeću ministara i na nižim nivoima. Bez obzira na to da li mi u 'Devedesetki' bili negdje dio vlasti ili ne, mi ćemo podržavati evropski put, ako idemo tim smijerom, ako ne idemo, onda ćemo naravno napraviti otklon od toga", kaže Raguž.

Ocjenjuje da Vijeće ministara, Parlament BiH i Predsjedništvo BiH trebaju biti lokomotiva ovih procesa te da se cijela priča mora pozicionirati u okvire institucija BiH.

"Tada ćemo vidjeti kako se ko od stranaka i njihovih predstavnika ponaša konkretno kada su u pitanju zakoni i prioriteti sa evropskog puta prilikom njihovog razmatranja i donošenja u Parlamentu. Tu vrstu monitoringa treba uspostaviti i sa Evropskom komisijom i sa javnošću, jer mi nemamo više vremena da retorički sve podržavamo, a suštinski kada nešto dođe na dnevni red imamo drugačiji odnos ili to, kada dođe na dnevni red, blokiramo", rekao je Raguž.

Oni koji prokockaju ovu priliku više nemaju kredibilitet da učestvuju u ovim procesima, smatra naš sagovornik te dodaje da se sada zapravo bije ključna bitka da se takav profil politike uspostavi u institucijama.

Da li će biti ponovo blokiranja određenih procesa na državnom nivou i da li će ih činiti oni koji neće biti u vlasti na državnom nivou, a po svoj prilici to je SNSD, ostaje da se vidi. Međutim, Raguž kaže da je optimista da će doći do pozitivnih promjena u ponašanju svih aktera, bez obzira na to da li je neko u poziciji ili opoziciji.

"Ova zemlja više nema vremena i mislim da više niko nije u poziciji igranja duplih igara i neprincipijelnih blokada. Svi oni koji bi jedan takav pozitivan pristup dovodili u pitanje su politički gubitnici. Ne bih želio spekulirati kako će se ponašati SNSD, ali svako blokiranje evropskog puta je kontraproduktivno. Više mislim da se radi o političkoj utakmici na naš način kada je riječ o zauzimanju političkih pozicija i preuzimanju odgovornosti unutar RS-a. Uvjeren sam da su se stvorili bolji uvjeti i za ozdravljenje političkih odnosa u BiH, a naročito na državnom nivou", istaknuo je Raguž.