Nakon pisma Čovića
127

Raguž poručio međunarodnoj zajednici: HDZ-u možda treba pomoći, ali Hrvatima ne treba

B. R.
Slaven Raguž odgovorio na pisanje Dragana Čovića (Foto: R. D./Klix.ba)
Slaven Raguž odgovorio na pisanje Dragana Čovića (Foto: R. D./Klix.ba)
Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž uputio je otvoreno pismo međunarodnim institucijama u Bosni i Hercegovini. Time je reagovao na poziv lidera HDZ-a da međunarodni akteri spriječe uvođenje tri rotirajuća gradonačelnika Mostara.
Sadržaj pisma je objavio i na Facebooku. Raguž je ocijenio da je na djelu politčka ofanziva iz Sarajeva, a kao argument za to je naveo spomenuti prijedlog. Za njega je ovaj prijedlog sulud i priglup.

Saglasan je s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice Draganom Čovićem da vlada antihrvatska histerija, ali mišljenja je da Hrvatima nije potreba bilo čija pomoć.

"Mi se možemo nositi s njom. HRS je živući primjer za to... Naš rad u Gradskom vijeću je najbolji dokaz da se Hrvati itekako mogu i znaju nositi s probošnjačkom politikom", dodao je.

Raguž je poručio da će, kako je napisao, naći adekvatan odgovor ako probošnjaci nastave s destruktivnom politikom.

"S toga, ovo što vas ovih dana gospodin Dragan Čović poziva da nam pomognete, mi iz HRS-a ističemo da Hrvatima nije potrebna nikakva pomoć. Možda HDZ-u treba, Hrvatima nipošto ne. Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu HDZ", naglasio je.

Predstavnicima međunarodnih zvaničnika je kazao da većina njih nije izašla iz "sarajevske čaršije" i da samo u prolazu posjećuju druge dijelove Bosne i Hercegovine. Smatra da uopće nemaju uvid u stvarno stanje u državi i da su često glasnogovornici političkog Sarajeva.

HRS ima tri mandata u Gradskom vijeću Mostara.