HRS o HDZ-u i Aluminiju
41

Raguž: Obećanja radnicima Aluminija su licemjerna, svi koji su bili na protestima su snimani

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Posljednja dešavanja u vezi s kompanijom Alumnij ostaju bez reakcije stranaka s hrvatskim predznakom. Toj tišini se opiru jedino Hrvatska republikanska stranka BiH i njen predsjednik Slaven Raguž.
Raguž smatra da je glavni zadatak Dragana Čovića jučer bio okončati proteste i preventivno djelovati za buduće slične skupove.

"Zbog toga postoji ogromna razlika između onoga što je rečeno radnicima na protestima i onoga što je zaključeno na sastanku koji je u popodnevnim satima bio održan u prostorijama Aluminija. No, i zaključci rečeni radnicima, kao i ovi drugi jednostavno ne piju vodu. Kako se može izbjeći stečaj? Ako, nakon što je uništeno preduzeće, postoji način izbjegavanja stečaja, zašto se uopće išlo u gašenje struje i zašto se dopustila havarija proizvodnih pogona? Na koji će se to način svi radnici vratiti na posao, ali postepeno, kako se obećava? Ako postoji poslovni model po kojem bi se radila rentabilna proizvodnja, uz ovakve tržišne uslove, zašto se taj model nije primijenio ranije", pita se Raguž.

Dodaje kako najlicemjernije vidi dio u kojem se radnicima obećava kako će biti uključeni u donošenje svih odluka i pita gdje su radnici bili kada je Aluminij bio likvidan i kada su preplaćivani kooperanti, pojedinci i drugi koji su se uvelike obogatili na grbači firme.

Slaven Raguž (Foto: R. D./Klix.ba)
Slaven Raguž (Foto: R. D./Klix.ba)

"Cijela priča o Aluminiju ne smije proći bez odgovornosti. Ne političke, nego one realne. Od 1999. do danas se mora preispitati i revidirati rad svih uprava i nadzornih odbora preduzeća, svi poslovni ugovori i sve isplate. Zašto ne dovesti SIPA-u da sve istraži i pokrene kaznene procese? Paralelno s ovim mora se riješiti sudbina radnika preduzeća, poučeni iskustvima Žitoprometa, Željezare Stolac i sl. Zašto se ovo mora raditi paralelno? Dok radnici na ulici traže svoja prava, bivši članovi uprave i direktori se vozikaju u vozilima od 150 hiljada KM i odmaraju u vikendicama po moru. Idemo sudskim putem vratiti oteto i namiriti obećanu 'zaštitu i zbrinjavanje radnika'", predlaže Raguž.

Rješenje za Aluminij, prema mišljenju predsjednika HRS-a, je stečaj, racionalizacija, restrukturiranje ljudskih resursa te dijagnoza i saniranje štete, kako bi se definirao rentabilan poslovni model za daljnju proizvodnju.

Zanimljivo je da su Raguž i njegova politička opcija jedini koji trenutno djeluju kao opozicija HDZ-u BiH.

"Jučer su nam dojavili kako su snimani svi koji su bili na okupljanju građana ispred HDZ-a i kako su brojni čak i pozivani da odu, jer duguju nešto HDZ-u. Budući da nas iz HRS-a, koji smo bili jučer tamo, niko nije zvao, poručujem da zovnu i nas, ta 'nijesmo šugavi'. Šalu na stranu, živimo neku light verziju sjevernokorejskog modela upravljanja. Model ispranog mozga i kolektivne pameti. Zato su ljudi koji slobodno razmišljaju i ne strahuju izraziti svoje stavove više iznimka, a pravilo su 'bujice podrške predsjedniku na društvenim mrežama'. Zato jučer nije bilo opozicije na okupljanju građana", odgovorio je.