BiH
102

Raguž: Nova politička generacija treba doći i jasno reći: Dosta!

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Dolazak Evrope ne granice Bosne i Hercegovine predstavlja povijesni momenat za BiH, koja bi trebala prepoznati tu situaciju i postići unutarnji dogovor i kompromis, koji će zemlju definitivno stabilizirati i spriječiti daljnje negativne tendencije, koje su dramatične i zabrinjavajuće, rekao je danas predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Martin Raguž.
Martin Raguž (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Martin Raguž (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Govoreći kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Kako do kompromisa i trajne stabilnosti BiH", Raguž je istakao kako ovakvu šansu u završnici pregovora, pred Brisel, BiH ne smije propustiti. On je dodao da odgovornim pristupom političara treba doći do kompromisa oko najvećeg zahtjeva, a to je presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Redovna sesija Kruga 99 (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Redovna sesija Kruga 99 (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Moramo konačno pokazati da imamo politički i institucionalni kapacitet da možemo napraviti balans između individualnog, građanskog i etničkog, odnosno nacionalnog, što je formula putem koje ova zemlja može uopće pozitivno egzistirati. Da konačno apliciramo za status kandidata i stanemo na evropske tračnice, s obzirom na to da alternative tom putu nema", poručio je Raguž.

Mirko Pejanović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mirko Pejanović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

On je upozorio da je neophodno prihvatiti da je BiH zemlja tri naroda, što ona jeste svojim temeljima, i svih njenih građana, dodavši da sa tim temeljnim pravima nema manipulacije.

"Vrijeme je da se taj lanac prekine. To je moja ambicija kroz političko djelovanje da doprinesem promjeni te negativne paradigme koja skupo košta ovu zemlju, koja je kroz povijest razarala plemenito biće ove zemlje, njene potencijale i kulturalnost po svim političkim osnovima. Mislim da treba doći jedna nova politička generacija koja će jasno reći dosta, koliko god to izgledalo don kihotski", naglasio je Raguž.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Treba priznati i identitete, nacionalne, vjerske, kulturološke, i harmonizirati ih, a ne suprotstavljati, istakao je Raguž, dodavši da se kompromis sada predstavlja kao slabost, a ne kao vrijednost, u želji da se predstavi kao poraz u odnosu na drugoga.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Zato još uvijek nemamo, ni nakon toliko godina, rješenje u vezi 'Sejdić-Finci', a ni nekih drugih stvari. Zato što nismo spremni prihvatiti temeljna načela, uvažiti posebnosti, međusobno se priznavati, harmonizirati i kroz jedan iskreni dijalog voditi procese. Uvjeren sam da ne smijemo ovu priliku propustiti, da ćemo je iskoristiti, da se sve veći pritisak stvara na ključne aktere koji su dosad ili blokirali ili manipulirali time", zaključio je Raguž.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba