Građani u panici
0

Rafinerija nafte Brod ide u remont zbog povećanog zagađenja

Anadolija
Remont u Rafineriji nafte Bosanski Brod bit će obavljen u periodu od 10. novembra do 31. decembra ove godine, izjavio je za agenciju Aanadolija portparol Rafinerije Rade Vidaković.

"Odlučili smo se da redovni remont obavimo u zimskom periodu umjesto, kako je to ranije činjeno, tokom aprila i maja, jer nam iskustva govore da se tokom zimskih mjeseci povećava stepen zagađenja zraka u Slavonskom Brodu", pojasnio je Vidaković.

Mjerna stanica u Slavonskom Brodu već dvije sedmice bilježi povećanje koncentracije sumporvodika i benzena u zraku, upozorio je gradonačelnik Slavonskog Broda Milan Duspara. Naveo je da je koncentracija kancerogenog benzena u zraku 4. novembra iznosila 16,4 µg/m3, dok je dan ranije koncentracija sumporovodika u zraku iznosila 61,7 µg/m3, što predstavlja prekoračenje satne granične vrijednost od 7 µg/m3, koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

"Podaci o onečišćenju zraka uzrokovani radom Rafinerije nafte Brod alarmantni su posljednjih nekoliko dana. Tako je 1. studenoga ( novembra) 2012. u večernjim satima izmjerena satna koncentracija kancerogenog benzena od nevjerojatnih 17,7 µg/m3. Godišnja dopuštena koncentracija ne bi smjela prelaziti 5 µg/m3", naglasio je Duspara.

Građani se konstantno upozoravaju da ne izlaze iz svojih kuća ukoliko to zaista ne moraju, te da „obrate pozornost na podatke o onečišćenju zraka koje svakoga sata objavljuje mjerna postaja u Slavonskom Brodu“.

Problemi s onečišćenjem zraka u Slavonskom Brodu, ističu predstavnici vlasti tog grada, pojavili su se otkako je ponovo pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Brod, a sve dosadašnje aktivnosti koje su vođene između predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine i njenog entiteta Republika Srpska sa vlastima Republike Hrvatske, kao i sa menadžmentom Rafinerije, nisu rezultirale rješenjem koje bi smanjilo nivo štetnih emisija koje Rafinerija ispušta u okoliš.

"Rafinerija je dobila od ministarstva urbanizma i zaštite životne sredine RS upotrebnu ekološku dozvolu shodno kojoj do 2015. godine trebamo naš rad uskladiti sa evropskim standardima. Ali Rafinerija je teška industrija koja spada u red zagađivača, mi smo kupili stara postrojenja i to je jedan dugotrajan proces. U zadnje tri godine dosta toga je urađeno, ali to su velike investicije ", kazao je portparol Rafinerije rade Vidaković za agenciju Anadolija.

Dodao je da su predstavnici Rafinerije Brod spremni na saradnju s vlastima Slavonskog Broda, te naglasio kako ne bi "željeli da se cijeli problem nepotrebno politizira".

Vidaković je potvrdio da u Bosanskom Brodu još uvijek nije instalirana stanica koja bi mjerila nivo prisustva sumporvodika i benzena u zraku koje emituje Rafinerija, ali je istakao da se sada „hitno radi na dopremi i instaliranju te stanice“. Iz tih razloga u Brodu ne postoje podaci o dnevnim količina sumporvodika i benzena, jer kontrola kvaliteta zraka povremeno vrši Institut za ekologiju iz Banjaluke.

Na pitanje agencije Anadolija upućeno Ministarstvu za urbanizam i zaštitu životne sredine Republike Srpske da li su upoznati sa povećanjem štetnih emisija iz Rafinerije nafte Brod i da li će preduzeti neke korake kako bi se smanjile negativne posljedice po zdravlje ljudi, nismo dobili odgovor.

Odgovor na ovo pitanje nemaju ni u Ministarstvu zaštite okoliša Hrvatske. Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša, priznao je da je u Slavonskom Brodu evidentno povećana koncentracija sumporvodika i benzena u zraku, ali i istakao „da nije opasna po zdravlje ljudi“.

"Koliko je štetan zrak koji svakodnevno udišemo pokazat će vrijeme, ali ono što je činjenica je taj nesnošljiv smrad koji je konstantan i osobito intenzivan tokom noći od dva do pet ujutro. Sada su u Rafineriji najavili remont, ali to nije rješavanje problema nego samo kratka pauza pa će onda biti sve po starom. I dok traju kojekakvi pregovori najveće žrtve smo mi građani",rekao je za agenciju Anadolija Brođanin Ivan Dorić.