{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protesti u Zagrebu zbog lošeg zraka u Slavonskom Brodu

F
10.11.2012. u 19:05
1
29
Protesti u Zagrebu zbog lošeg zraka u Slavonskom Brodu
1
Protesti u Zagrebu zbog lošeg zraka u Slavonskom Brodu
Zagreb
Sedamdesetak demonstranata protiv onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu okupilo se danas s medicinskim maskama na licu te transparentima ispred zgrade hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a zatim je njihove predstavnike na razgovor primio ministar Mihael Zmajlović.
Protest su organizirali Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) i građanska inicijativa "Kad ako ne sad...Brođani, ne dajte da nas truju". Na transparentima koje su istaknuli prosvjednici pisalo je: "Dajte nam da dišemo", "Volim Brod, a još više Brođane" i "Brođane budi kašalj ptica".

U razgovoru s predstavnicima demonstranata, ministar Zmajlović je ponovio kako ih u potpunosti podržava, a Ministarstvo i Vlada rade na rješavanju tog problema koji će, kako očekuje, konačno biti riješen modernizacijom bosanskobrodske rafinerije za dvije godine.

"Očekujem podršku BiH, postoje i formalne potvrde da volja postoji", rekao je ministar podsjetivši da je vlasnik rafinerije djelomično krenuo u modernizaciju. U modernizaciju treba uložiti znatan novac i ako se to kroz dvije godine riješi, bit ćemo jako sretni", rekao je ministar. Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak nakon sastanka je rekao kako ministar zapravo nije ništa obećao, da će taj problem trajati još dvije godine.

"Prema tome, Brođani će još dvije godine biti trovani plinovima, a mi ćemo posljedice vidjeti u bolnicama i na grobljima nakon deset godina. Toksikolozi kažu kako je najopasniji benzen koji se taloži u organizmu", rekao je Čičak.

Također je podsjetio kako autoput u Slavonskom Brodu prolazi blizu središta grada, da Brođani imaju veliko odlagalište otpada koje je dosta blizu gradu, te se gradi termocentrala na plin u Slavonskom Brodu, kao i u Doboju (BiH) velika termocentrala na ugljen koju će financirati Kinezi.

"To je za taj dio Slavonije pogubno", ustvrdio je Čičak. Rješenje vidi u tome da se rafineriji u Bosanskom Brodu postavi zahtjev da nafta s takvom količinom sumpora ne može prolaziti preko hrvatskog teritorija. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju to će postati i problem EU-a, ocijenio je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: