Haški tribunal
486

Radovan Karadžić želi laptop, mogućnost korištenja Skypea, kanal na srpskom jeziku i frižider u ćeliji

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Međunarodnom sudu u Hagu danas je održana četvrta po redu statusna konferencija o predmetu protiv prvog predsjednika RS Radovana Karadžića.

Sudija Theodor Meron je istakao da su glavne svrhe statusne konferencije razmjena informacija, kako bi se osiguralo ekspeditivno vođenje žalbenog postupka, te prilika da se strane upoznaju o situaciji u predmetu i da se branjeniku da prilika da pokrene pitanja vezana za zatočenje, uključujući psihičko i fizičko zdravlje.

Na ranijim statusnim konferencijama Karadžić je pokrenuo pitanja korištenja Skypea i laptopa te pristupa bosanskohercegovačkom televizijskom kanalu. Zahtjev da u ćeliju unese laptop je odobren pod više uslova, ali Karadžić je konstatovao da ne razumije zbog čega proces toliko traje, odnosno zašto sekretaru Suda treba toliko vremena da odluči o ograničenjima. Zahtjev za upotrebu Skypea je vraćen na razmatranje sekretaru suda.

"Stanje mi je znatno bolje. Laptop bi mi olakšao boravak, mislim da nam treba internet kako bismo mogli downlodovati, a ne uploadovati. To bi uveliko olakšalo moj rad jer je sjedenje za računarom naporno za kičmu. Također, potreban je i televizijski kanal na srpskom jeziku. Ranije smo imali jednu srpsku i jednu muslimansku televiziju, a sad nemamo nijednu. Izgleda da ćemo morati glasati, a Hrvati će možda odlučiti da ne žele kanal na srpskom jeziku. Također, ne daju mi da unajmim frižider u sobi jer su moje navike takve da radim do kasnih večernjih sati", kazao je Karadžić.

Pozvao je sudiju da posjeti druge zatvore u kojima se nalaze haški osuđenici, tvrdeći da oni borave u lošim uslovima.

Podsjećamo, Tribunal je prvostepenom presudom, izrečenom 24. marta, osudio Karadžića na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce". Karadžićeva odbrana podnijela je žalbu na tu presudu.