Poruka iz Vogošće
563

Radončić: Zašto Erdogan kao opasnost za BiH nije istakao separatizam Dodika nego zapadne zemlje?

F. H.
Fahrudin Radončič, predsjednik SBB-a je na predizbornom skupu u Vogošći osvrnuo se na poruke koje je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poslao prilikom službene posjete Bosni i Hercegovini.

"Pokušavamo da razumijemo da predsjednik Turske ima svog favorita za člana Predsjedništva BiH i poštujemo njegove duboke i važne lične veze s rahmetli Alijom i sada Bakirom Izetbegovićem. Može se, čak, prijeći i preko toga da je to direktno miješanje u predizbornu kampanju i unutrašnje odnose u BiH. Nažalost, ne radi to samo predsjednik Turske nego i više drugih šefova država u okruženju i šire," kazao je Radončić.

Poručio je da je veliki problem što Erdogan gura Bošnjake u antizapadno ponašanje, a da je samo zahvaljujući zapadnim zemljama SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i drugim državama EU i NATO-a, zaustavljena agresija na Bosnu i Hercegovinu.

"Da ne govorimo o tome koliko stotina milijardi novaca svojih poreznih obveznika i investitora su zapadne zemlje uložile te i dalje ulažu u našu zemlju. Danas se, uostalom, Erdogan pohvalio da Turska zapošljava 10.000 ljudi u Srbiji. Podaci u BiH su u tom pogledu veoma skromni i nisu adekvatni političkom utjecaju Turske u našoj zemlji," dodao je Radončić.

Postavio je pitanje zašto je Erdogan nije kao glavnu opasnost po Bosnu i Hercegovinu, Bošnjake i muslimane potencirao, primjera radi, separatističku politiku Milorada Dodika, nego zapadne zemlje.

"Riječ predsjednika Erdogana među Bošnjacima ima veliku težinu. Ali, baš zbog toga, to podrazumijeva i njegovu maksimalnu državničku i bratsku odgovornost prema onome gdje gura Bošnjake i kakve bi posljedice mogle nastati ako bi ga oni zaista i poslušali," rekao je Radončić.

Naveo je i da se mora poštovati Turska kao strateškog partnera ali da se budućnost mora vezati za zapadne zemlje i zapadnu civilizaciju jačajući državni suverenitet multinacionalne države.

Na kraju, Radončić je istakao da će bošnjački politički faktor izabrati prozapadnu politiku i svoj euroatlantski put, umjesto da budu neoosmanski kolonijalni privjesak.