Krug 99
0

Radončić: Vladajuće stranke se moraju suočiti s krizom

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Mi kao lideri opozicije nećemo i ne želimo da se ponašamo kao vlada u sjeni, ali želimo da upozorimo vladajuće stranke da se moraju početi baviti svojim poslom i prvenstveno se suočiti s ekonomskom krizom, izjavio je predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić, uvodničar na današnjoj sesiji Kruga 99 u Sarajevu.

On je, govoreći o temi "Šta je alternativa za izlazak iz krize Bosne i Hercegovine?“, istaknuo da je BiH najsiromašnija zemlja u Evropi s najvišim stepenom korupcije.

"Očekujemo od vlada koje su formirane i od Vijeća ministara u budućem sastavu da se suoče s krizom", dodao je predsjednik SBB-a BiH.

"Imamo ekonomsku situaciju u regionu i Evropi i jasno je da se sami moramo boriti da građani žive bolje. Načinom kako to aktuelna vlast želi da radi, povećanjem poreza na ionako male plaće, ulazimo u fazu stvaranja novog siromaštva", izjavio je Radončić novinarima prije sesije Kruga 99.

Zato, smatra on, mora se krenuti u razvoj, izgradnju i zapošljavanje.

"Nećemo biti tolerantni prema onima koji misle da se BiH može ukinuti i koji traže da ode OHR kao preduslov ukidanja BiH. Nećemo biti tolerantni prema onima koji traže treći entitet i istovremeno ćemo tražiti da svi izborni pobjednici pokažu toleranciju i naprave državnu vladu", kazao je predsjednik SBB-a BiH.

Upitan šta je alternativa, Radončić je kazao da je alternativa prvenstveno da se poštuje izborna volja građana te da se napravi nacionalno izbalansirana vlast na svim nivoima i menadžerska vlada koja će ovu zemlju izvući iz krize.

"Druga alternativa je mijenjanje zakona, svaki zakon je odraz parlamentarne većine, uvođenje vanrednih izbora i njihovo raspisivanje", naveo je predsjednik SBB-a BiH.

Dodao je da, ukoliko izborni pobjednici nemaju kapaciteta da vlast prepuste svojim ljudima koji znaju da rade, rješenje će potražiti građani kao u mnogim evropskim ili drugim zemljama.

"Arapsko proljeće nije nešto što se ne bi moglo dogoditi Bosni i Hercegovini", rekao je Radončić. Podsjetio je da je u BiH nezaposlenih 53 posto i da je palo pet evropskih vladajućih koalicija i vlada u zemljama gdje je maksimalna nezaposlenost samo 20 posto.

Predsjednik Kruga 99 Sulejman Redžić istaknuo je da BiH ne smije biti taocem vodećih političkih partija koje su odgovorne za implementaciju izbornih rezultata.

Po njegovim riječima, nepostojanje vlasti na najvišem nivou otvara niz, ne samo političkih složenih pitanja, što koči BiH u integracijskim procesima, već može uvjetovati još težu ekonomsku i socijalnu krizu.

Redžić ističe da se politička opozicija u BiH na svim nivoima ne involvira dovoljno u proces rješavanja krize. Naprotiv, dodaje, politička opozicija sjedi skrštenih ruku i čeka da se stanje još više pogorša, da dođe do raspada sistema.

Predsjednik Kruga 99 smatra da treba stvoriti prilike za nesmetan rad zakonodavne i izvršne vlasti i probleme rješavati u institucijama sistema. Bh. političari moraju "konačno sjesti za zeleni sto i ispred sebe staviti Bosnu i Hercegovinu, njene narode i građane i početi raditi na općoj dobrobiti".

"U ovakvim okolnostima stvaraju se mogućnosti, kako za organizovana djelovanja centara političke moći koji nisu probosanski orjentirani, i za spontane reakcije građana. Ukoliko se produži postojeća agonija, mogu se otvoriti vrata i nekom novom bh. proljeću", kazao je Redžić.