BiH
0

Radončić: SIPA je postala brend koji pokazuje briljantne rezultate

SRNA
U Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas je održana ceremonija dodjele priznanja Ministarstva sigurnosti BiH i SIPA-e službenicima ove policijske agencije, koji su nagrađeni za izuzetne rezultate rada u ovoj godini.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Priznanja Ministarstva, Policijsku medalju za hrabrost, Zlatnu policijsku značku i Srebrenu policijsku značku, nagrađenim službenicima uručili su resorni ministar Fahrudin Radončić, dok je priznanja SIPA-e, Reljefni amblem, uručio direktor ove agencije Goran Zubac.

Ministar sigurnosti BiH uručio je direktoru SIPA-e priznanje za izuzetan i požrtvovan doprinos u radu agencije, nakon čega je i Zubac uručio Radončiću Reljefni amblem za doprinos u jačanju kapaciteta SIPA-e.

Policijska medalja za hrabrost uručena je višem inspektoru u Kriminalističko- istražnom odjeljenju Vahidinu Šahinpašiću, zlatna policijska značka uručena je šestorici inspektora ove agencije, a srebrena za 14 službenika SIPA-e.

Najviše priznanje SIPA-e, Reljefni amblem agencije, uručen je Radončiću, zamjeniku direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje Borisu Ivanoviću, te još petorici inspektora i službenika SIPA-e.

Radončić je istakao da je SIPA postala veliki brend, velika agencija koja pokazuje briljantne rezultate.

On je uporedio SIPA-u sa američkim FBI, navodeći da su rezultati pokazali sa koliko efikasnosti, entuzijazma i profesionalizma ova agencija radi svoj posao.

"Zbog evropskih obaveza iduća godina mora biti ključna i prijelomna u borbi protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala. EU očekuje od nas da ispunimo tu obavezu i taj iskorak moramo načiniti", najavio je Radončić i poručio da su sigurnosne strukture spremne za tu borbu.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Čestitajući najhrabrijim službenicima koji su dali doprinos afirmaciji ove agencije, ministar sigurnosti BiH rekao je da su postignuti rezultati potvrdili da je SIPA vodeća agencija u borbi protiv najtežih oblika kriminala i korupcije, a kao primjer naveo da je razbijeno nekoliko najozloglašenijih kriminalnih grupa.

"SIPA je postala regionalno prepoznatljiva i referentna agencija i pouzdan partner policijama najrazvijenijih evropskih zemalja. Oni su pokazali čvrstu opredijeljenost da budu dio mreže u borbi protiv kriminala", zaključio je Radončić.

Direktor SIPA-e Goran Zubac rekao je da je izuzetno ponosan, jer su ispunjeni proklamovani ciljevi agencije najavljeni prije nepune dvije godine.

On je poručio da je SIPA spremna i sposobna da izvrši svoju zakonsku ulogu i da je svojim akcijama pokazala da "niko nije iznad zakona".

"Pokazali smo da smo sposobna i najjača policijska agencija u BiH, koja je bitan faktor policijske saradnje", rekao je Zubac.

Čestitajući službenicima koji su dobili priznanje, Zubac je istakao da je riječ o najjačim i najsposobnijim istražiocima ove agencije koji su radili na najtežim predmetima, timu koji je sposoban i spreman da izvrši svaki zadatak.

"Ovo su ljudi koji ulaze u plejadu istražnih timova", rekao je Zubac, čestitajući im na hrabrosti, požrtvovanosti i principijelnosti.