SBB verificirao ulazak u vlast
178

Radončić: Sa Keljmendijem nemamo ništa

FENA
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) verificiralo je, na danas održanoj sjednici, odluku o stupanju u koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP), potvrdio je novinarima predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić.

Radončić je na konferenciji za novinare istakao da će se SBB BiH kao dio vlasti koncentrirati na ekonomiju, euroatlantske integracije i borbu protiv sistemske korupcije i siromaštva.

"SBBBiH smatra da se dogodila historijska promjena koja je, prema svim raspoloživim informacijama, naišla na oduševljenje građana jer je ispoštovana narodna volja izkazana na izborima 2010., volja za promjenom 22-godišnje vlasti SDA", rekao je Radončić. SBBBiH je pozvao SDA da se ponaša kao odgovorna i konstruktivna opozicija kao što je to činio i SBBBiH punih 19 mjeseci. Radončić je odgovorio i na optužbe o mogućoj povezanosti s Naserom Keljmendijem.

"Dobio sam 45 presuda među kojima je i ona koja se odnosi na Keljmendija. Mi s njim nemamo ništa. U isto vrijeme, podsjećam Sadika Ahmetovića da on ima Bakira Alispahića, koji je na američkoj 'crnoj listi', kao svog stranačkog savjetnika za sigurnost. Neka on brine svoju brigu", poručio je Radončić.

Na pitanje o prioritetima kojima će se posvetiti ukoliko bude imenovan za ministra sigurnosti BiH, Radončić je kazao da će ohrabrivati borbu protiv sistemske korupcije. "SBBBiH se zalagao za nezavisnost rada policijskih struktura i tako ćemo i nastaviti", dodao je. Predstavio je i kandidatkinju za zamjenika ministra finansija BiH. Riječ je o Edini Đapo, koja je doktorirala međunarodno pravo u Japanu.

Upitan da prokomentira kako je moguće da nakon međusobnih teških optužbi između njega i Zlatka Lagumdžije sada pristaje na koaliciju sa SDP-om, Radončić je rekao da smatra da je ova koalicija prirodna i da je ne treba svoditi na personalitete. "SBBBiH je ogromnu podršku građana dobila na kritici siromaštva, korupcije i stanja koje je izazvala stranka koja je bila na vlasti - SDA, a ne na kritici SDP-a koji je bio opozicija. Stoga je naš izbor da idemo u koaliciju s nekim ko nije izazvao ovakvo stanje potpuno prirodan", rekao je Radončić.