Pričali "u četiri oka"
2.3k

Radončić pravda Čovića: HDZ je glasao za poništenje Inzkovog zakona jer su znali da neće proći

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Lider SBB-a Fahrudin Radončić otkrio je danas, nakon sastanka sa američkim izaslanikom za izbornu reformu Mathewom Palmerom, zašto je HDZ jučer u Domu naroda Parlamenta BiH podržao prijedlog Kluba srpskog naroda za "rušenje" Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Radončić je, pojašnjavajući zašto su delegati HDZ-a u Domu naroda PSBiH podržali ovaj prijedlog, rekao da ima informacije iz "razgovora u četiri oka".

"Mislim da nije u redu da otkrivam šta sam čuo u četiri oka, da su hrvatski glasovi dati SNSD-u u najboljoj namjeri da se SNSD sačuva u pregovaračkom procesu, a ne zato što HDZ želi biti partner SNSD-u i Dodiku. Znali su da taj prijedlog neće proći i digli su ruku da sačuvaju dio SNSD-a kao dio dogovora, a ne kao dio problema", kazao je Radončić pravdajući Dragana Čovića, Marinu Pendeš i Lidiju Bradaru.

Osvrnuo se i na današnje razgovore s Palmerom rekavši da međunarodni medijatori ulažu ogromne napore da dođe do rješenja.

"Ne želim biti pesimista, ali nemam neke radosne vijesti da su se stavovi hrvatskog i bošnjačkog bloka usaglasili. Imamo previše kompliciranu situaciju u FBiH, ne treba biti veliki entuzijasta da se tako teške teme mogu završiti u nekoliko sastanaka. Izetbegović i Čović pokazuju maksimalni interes da do kompromisa dođe. No on je još daleko", dodaje lider SBB-a.

Dodao je da on zagovara da izbor članova Predsjedništva bude indirektan, tako bi se sve rasteretilo.

"BiH je država tri naroda, konstitutivnost nije izmislio Fahrudin Radončić, to je dejtonska kategorija. Mi ne možemo pristati na asimetrično rješenje iz dva razloga. Za 24 sata ćete dobiti člana Predsjedništva iz RS-a, ali u FBiH dok se budu konstituisali domovi naroda, to može potrajati mjesecima", zaključuje Radončić.