Reakcija na reakciju
470

Radončić o problemu Pakistana: Džaferović favorizira migrante, a ne državljane BiH

I. P.
Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić obratio se javnosti nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović pružio podršku ambasadoru Pakistana u našoj zemlji, nedugo nakon što je ministar otvorio mogućnost njegovog protjerivanja zbog mogućih raspleta u problemu migrantske krize.
"Pakistan nije pokazao kooperativnost i dobru volju. Trenutno je 3.000 Pakistanaca u našim centrima, a 2.000 po privatnim kućama. Njih 99 posto ne želi da pokaže svoje dokumente, a ovo sve Džaferović zna. U mojim izjavama nije bilo uvrede za ambasadora, samo hipotetička mogućnost da zatražim da on bude protjeran. Ali zbog ovakve reakcije Džaferovića i ministrice vanjskih poslova Turković vidi se da od toga ne bi bilo ništa", rekao je Radončić.

"Žao mi je što Džaferović favorizuje interese ilegalnih ekonomskih migranata, a ne državljana Bosne i Hercegovine", rekao je Radončić.

On je kazao da su migranti sada ohrabreni ovakvim razvojem događaja te da će se eventualni problemi s migrantima sada moći adresirati njemu, Turković i stranci koju predstavljaju (SDA, op.a.).

"Teza da je Pakistan pomagao BiH tokom rata je tačna, ali treba imati u vidu i da su građani Krajine odbranili BiH i odbranili bi je i bez pomoći Pakistana", rekao je Radončić.

On je na kraju kazao kako u ovom trenutku 9.000 ilegalnih migranata čeka da pređe granicu BiH iz Srbije, a da i je više od 100.000 ih je u Grčkoj. Svi oni, kaže Radončić, planira krenuti ka zapadu.