BiH
560

Radončić: Neću biti ničiji međed kojeg će neko vodati po vašarima, koalicija sa SDA mora biti efikasnija

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić gostujući na televiziji Face, kazao je da će u narednom periodu insistirati na dinamičnijem odnosu u koaliciji sa SDA, kazavši da je nezadovoljan tokom radova na izgradnji hidroelektrane Vranduk te da je koalicija sa SDA sklopljena iz nužde.

Radončić je govorio o sudskom procesu koji se vodi protiv njega, kazavši da zna ko mu je "napakovao" te da je riječ o njegovom političko-pravnom progonu.

Ipak, predsjednik SBB-a je sa velikom dozom kritičnosti govorio o odnosima sa SDA, odnosno o nezadovoljstvu određenim odnosima u koaliciji, za koju je ipak naglasio da je sklopljena iz nužde, kako bi se stabilizirali odnosi u FBiH.

"Odnosi između mene i Izetbegovića su vrlo službeni, Ne radi se tu o nekom velikom prijateljstvu. Sve naše susrete imali smo u službenim prostorijama, što govori kakve odnose imamo. Ja samo neću biti ničiji međed kojeg će neko voditi po vašarima", kazao je Radončić.

Dodao je da SBB nakon koaliranja sa SDA još uvijek nije popunio sve pozicije koje im pripadaju te da su neki ljudi galantnost SBB-a shvatili kao njihovu slabost.

Radončić je kazao kako će tražiti da se infrastrukturni radovi moraju nastaviti, kritikujući da izgradnja hidroelektrane Vranduk stagnira te da za to treba tražiti odgovornost nadležnih ljudi.

"Koaliciju smo sačuvali uprkos što sam bio uhapšen, iako je politički cilj mog privođenja bio raskol koalicije. U narednom periodu moramo 'pospremiti kuću'", poručio je Radončić.

Kazao je i da se mora promijeniti način dogovora s Miloradom Dodikom, jer svađe i međusobna prepucavanja građane samo uvjeravanju u slabost države.

"Bošnjaci moraju ojačati svoju poziciju i u regionu. Neko mora razgovarati sa Aleksandrom Vučićem, Milom Đukanovićem ali i hrvatskim faktorom. U BiH moramo riješiti hrvatsko pitanje, ali i razgovarati o srpskom pitanju. Potrebno je voditi državničku politiku", kazao je Radončić.