BiH
15

Đonlagić: Teško je u ovom trenutku procijeniti da li će neko istupiti iz koalicije

Piše: Er. M.
Mirsad Đonlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirsad Đonlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je bivši predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić podnio ostavku i otvoreno kritikovao koalicione partnere, počele su spekulacije u vezi s ostankom SDS-a u koaliciji na državnom nivou vlasti. Pored toga predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić izjavio je kako ni on nije zadovoljan dinamikom odnosa unutar koalicije.

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i šef Kluba zastupnika SBB-a u Zatsupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Đonlagić izjavio je za Klix.ba kako, što se tiče SDS-a, na državnom nivou ne može govoriti o širokoj koaliciji.

"SDA je u koaliciji sa SBB-om, pa je SDA u koaliciji sa HDZ-om BiH, pa onda SDA u koaliciji sa Savezom za promjene. Tu je ključna pozicija SDA. U ovom trenutku postoje neke stvari koje su logične i one koje nisu, odnosno koje se ne mogu objasniti", rekao je Đonlagić.

To objasnio na primjeru da samom sebi priznaje samo najveće rezultate i da sve što je ispod toga implicira da treba da se povuče.

"Ja svoje životne principe ne mogu nekome drugome nametnuti. Ova koalicija na nivou države uspostavljena je neovisno o tome kakvi su ili kakvi će biti rezultati na lokalnom nivou. Da li će doći do promjene koalicije na državnom nivou, to je stvar koalicionih partnera i onih koji su u koaliciji", kazao je Đonlagić.

Dodaje da je teško u ovom trenutku procijeniti da li će neko istupiti iz koalicije i da li će doći do promjene koalicionih partnera na državnom nivou.

"Vrijeme je pred nama. Mislim da sve odluke moraju biti donesene u izuzetno kratkom roku jer dimenzija vremena za BiH je nešto neprocjenjivo. Mi jednostavno vremena nemamo i ne smijemo ga gubiti", rekao je Đonlagić.

On ističe da se ni pod kojim slučajevima ne smije gubiti vrijeme koje bi ugrozilo evropske i NATO procese te ubrzanje investicija.

"Nama je najvažnije da stvaramo pozitivan investicioni ambijent kako bi ljudi osjetili da se nešto pozitivno dešava u BiH i kako više ne bi bilo bježanja iz zemlje", kazao je Đonlagić.

Šefa Kluba zastupnika SBB-a pitali smo da prokomentariše i izjave predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića koji je sinoć gostujući na Face televiziji kazao da nije zadovoljan dinamikom odnosa u koaliciji i da je koalicija s SDA uspostavljena iz nužde.

"BiH gubi najznačajniji resurs na razgovorima i dogovorima koji predugo traju, zatim na osporavanju procesa i stavljanju u prvi plan stvari koje nisu bitne za život građana u BiH. Ne može čovjek bit zadovoljan političkom situacijom u zemlju bez obzira na pozitivne promjene. One moraju biti znatno intenzivnije i dominantnije", dodaje Đonlagić.

Zaključio je da je mnogo vremena izgubljeno i da se dosta moglo uraditi kako bi napredak BiH bio još veći.

"Ulazak SBB-a u vlast doprinio je ubrzanju procesa i relaksaciji odnosa unutar koalicionih partnera. Ja moram da iskažem zadovoljstvo našim doprinosom svemu tome", rekao je Đonlagić.

Za Radončićev sinoćnji nastup kazao je da je državnički i rezolutan te da mu daje za pravo da vjeruje da će se procesi u BiH konačno morati ubrzati.