Konferencija u Zenici
0

Radončić: Naša obaveza je borba protiv sistemske korupcije

FENA
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić prisustvovao je danas konferenciji o temi Aktuelno stanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Tokom konferencije je naglašeno da je korupcija vrlo prisutna u BiH i da predstavlja najozbiljniji sigurnosni problem, a da je upravo borba protiv korupcije i organiziranog kriminala jedan od priroiteta Ministarstva sigurnosti BiH.

"Naša velika obaveza je borba protiv sistemske korupcije. U toj borbi snažno nas podržava i američki ambasador u BiH Patrick Moon", rekao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, obraćajući se učesnicima konferencije.

"Raduje me da ste ovdje došli do zaključka da je evidentna dobra saradnja Ministarstva sigurnosti BiH i agencija i službi u njegovom sastavu. Došli smo do toga da govorimo jednim jezikom i stvaramo dobru atmosferu da, koristeći najbolja iskustva, činimo sigurno okruženje. Taj timski duh, koji je prisutan unutar sigurnosnog sistema naše države, otežat će put kriminalcima i državnoj mafiji", naglasio je Radončić.

Nakon jučerašnjih izlaganja direktora agencija i službi u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH, drugog dana rada konferencije čula su se i izlaganja o radu ministarstava i policija Federacije BiH i RS-a.

Rečeno je da su policije spremne odgovoriti svim sigurnosnim izazovima u BiH te da je potrebno da ih adekvatno u tome prate ostale strukture pravosudnog sistema u našoj državi.

Učesnicima konferencije obratili su se i predstavnici OSCE-a, DCAF-a te drugih međunarodnih organizacija koje su prisutne u BiH.

Direktor Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci u BiH (ICITAP) James Jim Tillman naglasio je da policija u BiH, da bi bila uspješna, treba uživati podršku parlamenta.

"Sigurnost ima cijenu, sigurnost nije besplatna, ali je to svačija odgovornost", rekao je Tillman.

Na kraju konferencije zaključeno je, između ostalog, da nema prijetnji bezviznom režimu, da je u budućnosti neophodno poboljšati zakone u oblasti sigurnosti i da borba protiv privrednog kriminala treba biti među prioritetima.

Data je podrška regionalnoj saradnji te je zaključeno da je očita potreba za većim budžetima u svim segmentima sigurnosti.

Četvrta konferencija o temi „Aktuelno stanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini“ održana je u Zenici u organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH.

Konferencija je okupila čelne ljude svih sigurnosnih institucija, ministarstava, službi na državnom i entitetskim nivoima te predstavnike međunarodnih vojnih i civilnih organizacija koje djeluju na ovom području, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.